לא כל בקשה לפשיטת רגל מתקבלת כמות שהיא.
יש מקרים רבים אשר בהם הבקשה כלל אינה מתקבלת. אך חשוב לדעת שלאחר תקופת צינון של 18 חודשים אפשר לחדש את הבקשה ואת ההליך.
במסגרת הגשת בקשה לפשיטת רגל אמור החייב להוכיח תום לב. לפני שבית המשפט יאשר את הבקשה הוא יערוך שתי בדיקות מטעם בית המשפט לגבי שתי תקופות רלוונטיות.
תקופה אחת היא זו שבה הצטברו החובות והתקופה השנייה היא בזמן המהלך של פשיטת רגל.
עד שנת 2019 הייתה בתוקף פקודת פשיטת רגל שקבעה כי בית המשפט יהיה מוסמך לבטל הליכים כאלה של חייבים בגלל התנהלות שלא בתום לב כאשר החייב לא עמד בהתחייבויות שלו בכל ההליך. על פי הקביעה של בתי המשפט, נחשבות הפעולות הבאות כמעשים הנעשים בחוסר תום לב:
- אי שיתוף פעולה על ידי הסתרת עובדות.
- אי הגשה של הדוחות הנדרשים.
- אי התייצבות לחקירה.
- אי תשלום של הסכומים החודשיים אשר נקבעו בצווי הכינוס.
כל אלו נחשבות פעולות שלמעשה מצדיקות את ביטול ההליך על פי חוק.
איך מגישים בקשה חוזרת לפשיטת רגל?
בדיוק עבור מקרים אלו אשר בהם נדחו בקשות קודמות, התעוררו בבתי המשפט השאלות לגבי תקופת צינון אם בכלל עבור אלו שרוצים להגיש בקשה חדשה. כאן אנחנו נדרשים לפרשת אלקצאצי. מדובר בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט העליון שם מדובר במקרה אשר בו חדל החייב מלשלם את התשלום החודשי אותו הטילו עליו במסגרת הליך לפשיטת רגל ובבית המשפט המחוזי הוחלט לבטל את ההליך של פשיטת הרגל בעקבות זאת.
כחלוף שמונה חודשים בלבד הגיש החייב שוב הקשה חדשה להכרזה על פשיטת רגל.
בית המשפט העליון קבע בשעתו כי יש לדחות את הבקשה מתוך נימוק שקבע כך- "סבורים אנו ככלל כי התקופה שיש לקבוע לשם חידושו של כינוס אכן צריכה להיות קצרה מזו שקבע בית המשפט קמא. נראה לנו כנכון להעמיד תקופת פניה מחדש במקרה של ביטול כינוס עקב מחדלי החייב, וכדי ליתן ביטוי ראוי למחדלים, על בין שנה לשנה וחצי לפי שיקולו של בית המשפט, ובמקרים חמורים יותר עד שנתיים וחצי ".
מה הייתה קביעת המשפט בנושא?
בבתי המשפט המחוזיים ניתנו כמה וכמה פסקי דין כאשר אלו קבעו כי הלכת אלקצאצי תמשיך לחול גם הלאה וכי הממונה יכול לדחות בקשות כאלה לפתיחת צו הליכים. בכל מקרה עדיין לא התקבל המענה החוקי לגבי הליכים של חדלות פירעון האם גם שם תחול הלכת אלקצאצי.
כלומר השאלה האם בעניינו של חייב אשר ההליכים בענייינו נפתחו לפני סוף 2019 והם התנהלו על פי החוקים לפקודת פשיטת רגל יוכל החייב להגיש שוב בקשה למתן צו פתיחת הליכים לחדלות פירעון.
בכל מקרה תמיד חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה לפשיטת רגל – צרו איתנו קשר עכשיו