מדי שנה מעוקלים במדינת ישראל אלפי כלי רכב ממגוון סיבות. כמה זמן לוקח להסיר עיקול על רכב היא אחת השאלות הראשונות שמעסיקות בעלי רכבים שרכבם עוקל. אולם התשובה לשאלה תלויה במידה רבה בגורם שהורה על ביצוע העיקול ובסוג העיקול שהוטל (זמני או קבוע). במאמר זה נדון בסוגי העיקולים השונים הקיימים בארץ ומה ניתן לעשות כדי לטפל במצב מורכב זה במינימום זמן ומקסימום יעילות.
כמה זמן לוקח להסיר עיקול על רכב? התשובה תלויה בגורם המעקל ובסוג העיקול שהוטל
החוק בישראל מאפשר לעקל נכסים בנסיבות שונות לצורך גביית חובות או כחלק מהליכי הגבייה והאכיפה בהוצאה לפועל וברשויות נוספות. עיקול על רכב הפך לתופעה רווחת במדינת ישראל במהלך השנים האחרונות. מדיניות האשראי הישראלית, עשויה להיות אחת הסיבות לכך שכלי רכב הפכו לנכסים העיקריים הנתונים לעיקול.
כידוע, מספר רב של כלי רכב חדשים מציף לאחרונה את כבישי ישראל. אנשים ועסקים רבים בארץ, מקבלים הלוואות מבנקים או מספקי אשראי חיצוניים אחרים, כמו גם מסוכנויות רכב, כדי לשלם עבור רכישת כלי הרכב שלהם. על רקע זה, בעלי רכב שלא מצליחים לעמוד בתשלומי החזר ההלוואה שנטלו לטובת קניית רכבם, מוצאים את עצמם לא אחת מתמודדים עם צו עיקול שהוטל על הרכב שלהם ביוזמת הגוף המלווה.
אולם עיקול רכב מטעם גורמי מימון הוא למעשה רק סוג אחד של עיקול רכבים. גם גורמים אחרים בישראל רשאים ליזום עיקול של רכב, כפי שנפרט בהמשך המדריך.
אם גם אתם נקלעתם למצב ביש שכזה, אתם לבטח רוצים לדעת מה תוכלו לעשות לטובת הסרת עיקול על רכב וכמה זמן הסיפור הזה עומד לגזול מכם. התשובה לשאלה זו, תלויה כאמור בזהות הגורם שהטיל את העיקול על רכבכם ובאופי העיקול שהוטל עליו ולכן חשוב בראש ובראשונה להבין מי עיקל לכם את הרכב והאם העיקול הוא זמני או קבוע. על כך נרחיב עוד בשורות הבאות.
רכבכם עוקל? משרד עו"ד YLaw יוכל לייעץ לכם כיצד כדאי לפעול ולהתנהל. לשיחת ייעוץ ללא התחייבות – פנו אלינו כעת בטלפון: 077-231-3281
למה עיקלו לכם את הרכב?
עיקול רכבים מתבצע על רקע צבירת חובות כספיים. זהו הליך המתבצע לצורך הטלת לחץ על חייבים לפירעון חובם לנושים שלהם, ולעיתים מאפשר גם את מכירת הרכב המעוקל לטובת כיסוי החוב הכספי באמצעות הכספים שהתקבלו בעסקת המכירה של הרכב.
מי עיקל לכם את הרכב?
ככלל, כל בעל חוב כספי (נושה) רשאי לפנות לבית המשפט או לרשות האכיפה והגבייה בישראל (לשכות ההוצאה לפועל) ולהגיש בקשה להטלת עיקול זמני או קבוע על נכסי החייב ובכלל זה גם על כלי הרכב שבבעלותו.
שעבוד ספציפי על רכבו של החייב או עיקול על כל אחד מנכסיו של החייב עשויים להתבקש על ידי נושים פרטיים, נושים עסקיים או גופים פיננסים שהלוו כספים לחייב.
בנוסף לזאת, לעיתים גם רשויות מנהליות כמו רשות המיסים, רשויות מקומיות או עיריות, רשאיות להטיל עיקול על רכב בגלל מיסים שלא שולמו להם במועדם.
מהן ההשלכות של עיקול רכב?
עיקול רכב עלול להוביל להשלכות בעייתיות במיוחד עבור בעלי הרכב, ובפרט כאשר בעלי הרכב חייבים להשתמש בו לצורך עבודתם או למטרות חיוניות אחרות בחיי היומיום שלהם. לכן מדובר במהלך הגורם לחייבים לדאגה ולחרדה רבה, מטבע הדברים.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי לעיתים קרובות יש דברים שניתן לעשות לטובת ביטול העיקול. אולם תחילה עליכם להבין באיזה סוג של עיקול מדובר על מנת לדעת אילו אפשרויות להסרת העיקול עומדות לרשותכם. עורך דין לענייני חובות יוכל לסייע לכם בכך ובגיבוש פתרון שיאפשר את ביטול העיקול בהקדם האפשרי.
איך עושים בדיקת עיקול רכב?
כאמור לעיל, הטלת עיקול על רכב עשויה להתבצע על ידי בתי המשפט, גורמי ההוצאה לפועל או רשויות מנהליות כדוגמת עיריות ורשויות מקומיות, או שלטונות המס, במסגרת הליכי גבייה ואכיפה. עיקולים מכל אחד מהסוגים הללו כפופים לחוקים ותקנות שונים.
אם ברצונכם לדעת איזה גורם אחראי לעיקול הרכב שלכם, תוכלו לברר זאת על ידי בדיקת עיקול רכב. את בדיקת עיקול הרכב תוכלו לבצע באתר האינטרנט של רשם המשכונות, בסניפי דואר ישראל, בעזרת אחת הסוכנויות הפרטיות שמציעות שירות בתשלום לבדיקת עיקולים לרכבים, או מול משרד הרישוי (פיזית בכל אחד מסניפי משרד הרישוי או באמצעות הפקס במשלוח טופס בקשה לבדיקת שעבוד על רכב, בצירוף צילום של רישיון הרכב וצילום תעודת הזהות שלכם).
איך מבטלים עיקול רכב?
התשובה לשאלה "איך מבטלים עיקול רכב?" תלויה כאמור בזהות הגורם המעקל ובסוג העיקול:
במקרה של עיקול רכב על ידי בית המשפט:
אם הרכב שלכם עוקל במסגרת צו עיקול זמני שניתן על ידי בית משפט בתביעה אזרחית, הסרת העיקול תתאפשר לאחר שתסדירו את תשלום החוב שבגינו העיקול בוצע מלכתחילה. לצורך העניין, ישנה האפשרות לנסות להגיע לפשרה עם בעלי החוב (הנושים) שלכם עוד לפני שהדיון המשפטי מסתיים. זאת על ידי הגעה להסדר חוב עמם, שיאפשר לכם לשלם את החזרי ההלוואה שנטלתם לטובת קניית הרכב בתנאים נוחים יותר, בתמורה לביטול העיקול.
תוכלו גם לנסות לפנות אל בית המשפט בבקשה להסרת העיקול במידה ויש עילה מוצדקת לכך, כמו העדר תום לב מצד התובעים. ניתן גם להגיש בקשה להמרת עיקול הרכב בנכס שונה (למשל, העברת סכום כספי לקופת בית המשפט כערובה לפירעון החוב כלפי התובע), במידה והרכב נחוץ לכם לפרנסה או לצרכי מחייה בסיסיים אחרים.
במקרה של עיקול רכב על ידי ההוצאה לפועל:
חשוב להיות מודעים מראש לעובדה, שלגורם הזמן יש חשיבות מכרעת כאשר דנים בהסרת עיקולים של רכבים בהוצאה לפועל. זאת מכיוון שרשם ההוצאה לפועל רשאי להורות על מכירת הרכב במידה והתשלומים מהחייב לא מתקבלים במועד שנקבע. לכן כדאי לנסות להסיר את העיקול בהקדם האפשרי על ידי השגת הסדר תשלומים עם הזוכים בתיק ההוצאה לפועל, שיקל עליכם בפירעון החוב. אפשרות נוספת להסרת עיקול על רכב בהוצאה לפועל, היא להגיש לרשם ההוצאה לפועל בקשה לביטול העיקול אם ישנן נסיבות המצדיקות זאת. למשל, רכב ממודל 1989 ומטה אינו בר עיקול על פי החוק בישראל ולכן אפשר להגיש התנגדות לעיקולו.
במקרה של עיקול רכב על ידי גורם מינהלי:
כאשר לאדם יש חוב כלפי גורם מנהלי כמו רשות המסים, עירייה או רשות מקומית, רשאים פקידי הרשות המדוברת להורות על עיקול רכבו מכוחן של פקודת המסים או פקודת העיריות. אולם מאחר והסמכות אינה מופעלת על ידי גוף שיפוטי, לא אחת מתרחשות טעויות בהקשר לעיקולי רכבים, המצדיקות את ביטול העיקול.
על מנת לבחון היטב את הנסיבות שבהן העיקול הוטל ואפשרויות הטיפול בו, מומלץ להתייעץ עם משרד עו"ד בעל ניסיון במשפט אזרחי.
עיקול רכב משועבד – האם זה אפשרי?
גם רכב שמושכן לטובת צד ג', לא ניתן לעיקול אם צו העיקול ניתן אחרי המשכון. כך קורה שבמקרים רבים מוגשות בקשות לביטול עיקול על רכב מטעם צדדים שלישיים שרכב של החייב נמצא בחזקתם. במקרים הללו רשאים אותם צדדים שלישיים שהרכב שועבד לטובתם להתנגד לעיקול ולדרוש את ביטולו תחת הטענה לכך שהרכב אינו שייך עוד לחייב אלא נמצא תחת בעלותם הבלעדית.
מהי הדרך המהירה והטובה ביותר להתמודד עם עיקול רכב?
עורכי הדין במשרד עו"ד YLaw בעלי ניסיון עשיר במשפט אזרחי ובדיני הוצאה לפועל. בכל הנוגע לעניינים כמו הגנה על חייבים מול בתי המשפט ומול סוכנויות הגבייה, הגשת התנגדות לעיקולים או בקשות להסרת עיקולי רכב, בקשות לשחרור נכסים שעוקלו, בקשה להמרת נכסים מעוקלים ועוד, משרדנו מעניק סיוע משפטי מקיף ללקוחות פרטיים ולעסקים כאחד. נשמח לסייע גם לכם בכל הכלים העומדים לרשותנו.
עורכי הדין במשרד עו"ד הוצאה לפועל YLaw זמינים לענות על כל שאלה שיש לכם בנוגע לביטול עיקולים והתמודדות עם הליכי אכיפה וגבייה. לייעוץ פרטני, צרו קשר עם משרדנו בהקדם באמצעות טופס יצירת הקשר להלן, במייל או בטלפון: 077-231-3281.