לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

איחוד תיקים: האם זה כדאי? מהן ההשלכות? כל מה שחשוב לדעת לפני שמאחדים!

איחוד תיקים בהוצאה לפועל

איחוד תיקים בהוצאה לפועל עשוי להיות רלוונטי לחייבים המתמודדים עם קשיים כלכליים, בין אם בשל מעשיהם או עקב גורמים חיצוניים. בתהליך זה מוגשת בקשה לרשם ההוצאה לפועל למזג את כל החובות שבגינם נפתחו תיקי הוצאה לפועל לחייב, לכדי תיק אחד אשר יפרע באמצעות תשלום חודשי המחולק באופן יחסי בין כלל הנושים. אולם חשוב לקחת בחשבון את היתרונות והחסרונות של איחוד תיקי הוצאה לפועל, לפני שפונים לפתרון כזה. לכן בשורות הבאות נציג הסבר מפורט על כל מה שכרוך בתהליך.

לקבלת מידע מפורט וסיוע בנושא איחוד תיקים בהוצאה לפועל, פנו אל משרד עו"ד YLaw כעת באמצעות האתר או בטלפון 077-231-3281.

מה זה איחוד תיקים?

בנסיבות מסוימות, חייב העומד בפני ריבוי תיקי הוצאה לפועל, יכול להגיש בקשה לאיחוד תיקים אלו. במידה והבקשה תאושר, כל התיקים הפתוחים נגד החייב ברשות האכיפה והגביה (ההוצאה לפועל), יאוחדו לתיק חדש המכונה תיק האיחוד. תיק מאוחד זה ינוהל במשרד ההוצאה לפועל בו מתנהלים מרבית תיקי החייב. במהלך הליך הבקשה לאיחוד תיקים יקבע רשם ההוצאה לפועל מהו הסכום שעל החייב לשלם במסגרת תיק האיחוד.

מתי כדאי לבקש איחוד תיקים?

במדינת ישראל, הליכי גביית החובות מתנהלים מול גוף המכונה "רשות האכיפה והגבייה" או כפי שרובנו מכירים אותו – לשכת ההוצאה לפועל. להוצאה לפועל יש סנקציות כלכליות שונות שהיא רשאית להטיל על החייב כחלק מהליכי האכיפה שנועדו לדרבן חייבים לשלם את חובותיהם. עם הסנקציות הנ"ל ניתן למנות הקפאת חשבונות בנק, הטלת הגבלות נסיעה לחו"ל, הגבלת רישיון נהיגה, הגבלת הוצאת דרכונים ועוד. 

עם זאת, החוק גם מכיר בכך שחייב, ללא תלות ברמת אחריותו למצבו, אינו יכול ליצור יש מאין. כלומר, אם לחייב חסרים אמצעים לפרוע את חובותיו, אין סוג של סנקציות שיכולות לתקן את המצב. אלו יכולות רק לעכב את יכולתו של החייב לעבוד ולהרוויח הכנסה שתאפשר לו לשלם את הכספים שהוא חייב לנושים. 

בהתאם לכך, המחוקק יישם שורה של אמצעי הגנה עבור אנשים העומדים לקראת פשיטת רגל. אמצעי הגנה אלו כוללים חקירת יכולת כלכלית, קבלת הפטר במסגרת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי, איחוד תיקים בהוצאה לפועל ואפשרות לבטל את הגבלת היציאה מהארץ בנסיבות מסוימות.

מאחר וקבלת הפטר חובות כחלק מהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אורכת שנים ארוכות וכרוכה בעמידה במגוון הגבלות המוטלות על החייב ומצרות באופן דרמטי את צעדיו – במצב שבו כבר נפתחו כנגד החייב כמה תיקי הוצאה לפועל, יש מקום לשקול את הפתרון של בקשת איחוד תיקי הוצאה לפועל, לפני שבוחרים בפתרון הדרסטי של כניסה להליך חדלות פירעון.

אולי יעניין אתכם גם: מחיקת חובות ללא פשיטת רגל >>

עורך דין הוצאה לפועל יוסף אוזנה

מהם התנאים לאיחוד תיקים?

התנאי הבסיסי לאיחוד תיקים, הוא קיומם של כמה תיקי הוצל"פ כנגד החייב לצד יכולת מצידו לעמוד בתשלומים החודשיים בשיעור שלא יפחת מן הסכום שרשם ההוצאה לפועל ייקבע עבורו בצו התשלומים.

אולם חשוב לציין כי לא ניתן לכלול את כל החובות בטופס הבקשה לאיחוד תיקים. חובות כמו חוב מזונות, מימוש משכון ו/או חובות משכנתא, בין היתר, בדרך כלל אינם זכאים לאיחוד. 

לאחר הגשת טופס הבקשה לאיחוד תיקי הוצאה לפועל, סכום התשלום החודשי יחושב כ- 3% מסך החובות שנצברו בידי החייב כלפי נושיו השונים, כאשר לאחר מכן, התשלום יחולק באופן יחסי בין הנושים בהתאם לשיעור הכספים המגיעים להם מהחייב ביחס לזוכים האחרים שפתחו תיקי הוצאה לפועל כנגדו.

למרות האמור לעיל, מן הראוי לציין כי לרשם ההוצאה לפועל יש סמכות לאשר בקשה לאיחוד תיקים בהסדר תשלומים של 3% רק בנסיבות ספציפיות:

  • במידה והחוב נמוך מ- 20,000 ₪, הרשם יאשר את הבקשה רק אם החוב יפרע תוך שנתיים. 
  • לגבי חובות מתחת ל- 100,000 ₪ הבקשה תאושר אם החוב ישולם תוך שלוש שנים. 
  • אם החוב עולה על 100,000 ₪, הבקשה תאושר רק אם החוב ישולם תוך ארבע שנים.

לאור מורכבות הנושא והשלכותיו הרבות, בעת הגשת בקשה לאיחוד תיקים, רצוי להתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל לצורך הכוונה. 

מהם היתרונות של איחוד תיקים?

במצב טיפוסי ללא איחוד תיקים, החייב יצטרך לבצע תשלומים נפרדים עבור כל תיק הוצאה לפועל שנפתח נגדו, מה שעלול לגרום לתשלומים גבוהים מכפי שיוכל לעמוד בהם. לעומת זאת, בעת הגשת בקשה לאיחוד תיקים, החייב ישלם תשלום בודד במועד קבוע מדי חודש ובהיקף שיוצא נמוך מהעלות המצטברת של החזר בכל תיק בנפרד. 

היינו, היתרון העיקרי של איחוד תיקי הוצאה לפועל, הוא הפחתת התשלום החודשי, שכן החייב משלם רק 3% מסך כל החובות במסגרת הליך האיחוד. 

אולם למרות היתרון המשמעותי הזה, קיימים גם חסרונות בבקשת איחוד תיקים שחשוב להכיר.

מהם החסרונות באיחוד תיקים?

חיסרון משמעותי ובולט באיחוד תיקים, הוא שקבלת אישור להפחתה בסכום התשלום החודשי יכולה להיות מאתגרת ביותר, גם שנים לאחר איחוד התיקים. 

בנוסף, כאשר משולם חוב באמצעות הסדר הוצאה לפועל, הריבית ממשיכה להצטבר כאילו החוב עדיין בפיגור. 

בהתאם לכך, במקרה של איחוד תיקים, אף שהתשלום החודשי נמוך יותר, לא אחת החוב לא מצטמצם משמעותית גם לאחר שנים רבות, שכן התשלום מכסה רק את חלק הריבית.

בנוסף ישנם חסרונות נוספים שיש לקחת בחשבון כששוקלים לאחד תיקים בהוצל"פ, המתבטאים בהגבלות המוטלות על החייב בעקבות האיחוד, שעליהן נפרט בשורות הבאות.

כמו כן, עצם הגשת הבקשה לאיחוד התיקים בהוצאה לפועל, איננה מביאה לעצירה אוטומטית של ההליכים שמתנהלים כנגד החייב.

עזרה מקצועית מעורך דין

מהן ההגבלות שעלולות להגיע לאחר איחוד תיקים?

כאשר חייב מחליט להגיש בקשת איחוד תיקים, הגבלות שונות מוטלות עליו בדרך כלל, שחשוב וכדאי להיות מודעים אליהן מראש.

ראשית, חייב שיש לו צו איחוד תיקים פעיל, עומד בפני מגבלות בקבלת אשראי מהבנקים. כמו כן, עשוי להיות מוטל עליו צו עיכוב יציאה מהארץ המונע ממנו נסיעות לחו"ל. 

יתרה מכך, חייב לפי צו איחוד תיקים, מוגבל מלהקים או להשתתף בכל חברה או תאגיד. 

במקרים מסוימים עלולה להיות מוטלת גם הגבלת רישיון נהיגה על החייב שיש לו הסדר איחוד בהוצאה לפועל.

הגבלות אלו בדרך כלל אינן ניתנות לביטול, גם אם החייב יבקש להפסיק את ההסדר שבו הוא משלם 3% מחובותיו מדי חודש במסגרת הליך האיחוד. 

האם איחוד תיקים משתלם?

כשמדובר בגורם כמו ההוצאה לפועל, יש להבין שהמיקוד העיקרי שלו הוא באינטרסים של הנושים ולא של החייב. לכן איחוד תיקים עשוי בהחלט להוות פתרון משתלם, ולבטח עבור חייבים ששואפים להימנע מסנקציות שונות שההוצאה לפועל עשויה לנקוט נגדם כחלק מהליכי הגבייה ולפשט את האינטראקציות שלהם עם הנושים מבחינה משפטית. על ידי איחוד תיקים החייבים מקלים על עצמם כלכלית ויכולים להימנע מבירוקרטיה מיותרת. 

תהליך איחוד תיקים – ככה זה עובד

כחלק מתנאי הסף לטיפול בבקשת איחוד תיקים בהוצאה לפועל, יש להגיש טופס בקשה שנקרא טופס 7 – בקשה לאיחוד תיקים, שעליו המבקש נדרש לחתום בפני עורך דין או עובד לשכת ההוצאה לפועל.

לצד טופס הבקשה, על החייב המבקש לאחד את תיקי ההוצאה לפועל שנפתחו נגדו, לכלול את המסמכים והפרטים הבאים:

  • צילום תעודת זהות שלו
  • תדפיס של רשימת התיקים המעורבים בתהליך האיחוד או פירוט עצמי של התיקים שמבוקש לגביהם איחוד
  • כתב ויתור על סודיות עם חתימת המבקש
  • טופס הנקרא "שאלון 21" עם פרטיו האישיים של המבקש ומידע רלוונטי נוסף
  • מסמכים שונים המעידים על מצבו הכלכלי של החייב, לרבות הכנסותיו והיקף נכסיו
  • אישור תשלום חודשי של 3% מכלל החובות

בנוסף לכל אלו, על החייב המגיש בקשת איחוד תיקי הוצאה לפועל, גם לציין בטופס הבקשה שלו, האם הוא הגיש בעבר בקשות קודמות לאיחוד תיקים לרשות האכיפה והגבייה (לשכת ההוצאה לפועל).

במסגרת הבקשה על החייב למלא טופס שאלון ולמסור ויתור על סודיות. מסמכים אלו יכללו מידע על סכום ההחזר החודשי שהחייב מסוגל לשלם.

את הבקשה בצירוף כל המסמכים והאישורים הרלוונטיים יש להגיש במספר עותקים זהה לכלל הזוכים המעורבים בתיק, עם עותק אחד למשרד ההוצאה לפועל והעתק נוסף למבקש. ניתן להגישה להוצאה לפועל פיזית, בדואר רשום, דואר אלקטרוני או בפקס. 

טרם קבלת ההחלטה בבקשת האיחוד, יערוך רשם ההוצאה לפועל חקירה לגבי יכולתו של החייב לעמוד בתשלום חובותיו. חקירה זו עשויה להיות כרוכה בחקירת אנשים שימסרו עדות בדבר יכולתו של החייב לפרוע את חובותיו לנושיו.

במקרה שהבקשה לאיחוד תתקבל, הרשם בהוצאה לפועל יגדיר את סכום ההחזר החודשי שהחייב יידרש לעמוד בו כחלק מהטיפול בתיק האיחוד שלו.

בהמשך לכך, כל תיקי ההוצאה לפועל שנפתחו מול החייב ועודם פעילים, יאחודו לתיק אחד חדש שייקרא "תיק איחוד", אשר ינוהל בסניף ההוצאה לפועל שבו מרבית התיקים של החייב מטופלים והחייב יידרש לשלם סכום חודשי מוגדר לשם פירעון חובותיו דרך תיק האיחוד הנ"ל.

מתי איחוד תיקים לא אפשרי?

חשוב לציין שלא ניתן לאחד סוגים מסוימים של תיקים. מדובר בתיקים שנפתחו עקב חוב מזונות, תיקי פסקי דין לא ממוניים (כגון צווי "עשה" המטופלים בהוצאה לפועל), תיק שנפתח בעקבות חוב משכנתא, מימוש משכון, או תיקים של שטרות שבמסגרתם הוגשה התנגדות לביצוע השטר אך טרם הוכרעה על ידי בית המשפט.

מה ההבדל בין איחוד תיקים לחדלות פרעון?

חשוב לזכור כי הליך חדלות הפירעון אינו מהווה פתרון קסם עבור מחיקת חובות, שכן גם במסגרתו החייב נדרש לשלם לנושיו במשך שנים, סכום חודשי קבוע לטובת פירעון חלק מסוים מחובו כלפיהם. לכן הפתרון של איחוד התיקים הוא משהו שיש מקום לשקול לחיוב. שכן, הוא יכול לאפשר לחייבים לפרוע בהדרגה את חובותיהם בהתאם ליכולת ההחזר שלהם, אך מבלי להכנס להליך המתמשך, המגביל והמפוקח מאוד של חדלות פירעון, שיש לו השלכות לא רק במישור הכלכלי אלא גם על המוניטין וחופש הפעולה של הפרט בחייו המקצועיים והאישיים.

שאלות לגבי חובות מעל 40 אלף שקל

לסיכום

איחוד תיקים בהוצאה לפועל יכול להקל מאוד על חייבים בזמנים מאתגרים בהם הם עמוסים בחובות משמעותיים. אולם לפני שפונים לאיחוד תיקי ההוצאה לפועל השונים, כדאי מאוד לפנות להכוונה של עורך דין איחוד תיקים בהוצאה לפועל, שיסייע לחייב להבין את ההשלכות המשפטיות הקשורות לצעד זה, יציע עצות חשובות ויסייע בניווט בתהליך השבת החוב בבטחה וביעילות.

רוצים לדעת עוד על איחוד תיקים – האם זה כדאי, מהן ההשלכות וכמה זה מתאים במקרה שלכם? פנו לייעוץ משפטי ללא התחייבות במשרד עו"ד YLaw בהקדם! למידע נוסף – חייגו כעת: 077-231-3281.

Picture of עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
מה אסור לעקל בהוצאה לפועל?

במסגרת הליכי הוצאה לפועל, מתבצעים הליכים שונים כסנקציות על חייב, ביניהם הליכי עיקול. ניתן לעקל רכוש או משכורת של אדם במידה והוא חייב כספים –

קרא עוד »
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281