חייב שאיננו מסוגל לעמוד בתשלום של חוב בהוצאה לפועל, באופן חלקי או מלא, או שאיננו מסוגל להתמודד עם צו התשלומים שנקבע עבורו, יכול להגיש בקשה לצו חיוב בתשלומים, לטובת פריסה של החוב לתשלומים חודשיים נוחים יותר. במאמר זה נסביר על פתרון זה, על אופן הגשת הבקשה לקבלת הצו, הדברים שחשוב לדעת בהקשרו, והדרך לערער על החלטת רשם ההוצאה לפועל בנושא.
מהו צו חיוב בתשלומים?
צו חיוב בתשלומים הוא בקשה לפריסה של חוב כספי להחזרים חודשיים. חייב רשאי לבקש שיוצא עבורו צו מסוג זה, במקרה בו הוא מעוניין להסדיר תשלום של חוב שאין לו יכולת לעמוד בפירעונו המלא במסגרת תנאי התשלום שנקבעו במקור על ידי ההוצאה לפועל. זאת אלא אם מדובר בחוב מזונות.
במידה והרשם בהוצאה לפועל יחליט לאשר לחייב את הבקשה, מה שאומר שהוא מכיר ביכולת המוגבלת שלו לפרוע את חובותיו במלואם – צו החיוב בתשלומים יורה על פריסת סכום החוב הכולל של החייב, או חלק ממנו, לתשלומים חודשיים. יחד עם זאת, בידי הרשם בהוצאה לפועל נתונה גם הסמכות לדחות את הבקשה למתן צו חיוב בתשלומים ולהותיר את סכום החיוב ומועד החיוב שנקבעו במקור כמו שהם.
מה כולל הליך הגשת הבקשה וההחלטה?
הליך הגשת הבקשה לקבלת צו חיוב בתשלומים, מצריך מילוי והגשה של טופס בקשה למתן צו חיוב בתשלומים או שינוי צו חיוב בתשלומים (הנקרא טופס 233), בידי החייב או עורך הדין המייצג אותו מול לשכת ההוצאה לפועל.
עם הבקשה יש להגיש את המסמכים שלהלן, כשהם מלווים בחתימתו של החייב:
- טופס 529 – שאלון חייבים וכתב ויתור על סודיות.
- צילום של תעודת הזהות של החייב (עם הספח).
- אסמכתאות התומכות בתשובות לשאלון החייב (כמו צילום של תדפיס חשבון הבנק, דפי החיוב של כרטיסי האשראי של החייב וכן הלאה).
- מסמכים נוספים כמפורט בסוף טופס הוויתור על הסודיות
את הטופס הנ"ל יש להגיש ללשכת ההוצאה לפועל באחת מן הדרכים הללו:
- בהגשה מקוונת דרך האיזור האישי באתר רשות האכיפה והגבייה – רלוונטי עבור עורכי דין עם כרטיס חכם, המייצגים חייבים בהוצאה לפועל.
- בהודעת דואר אלקטרוני, פקס או דואר רשום – הנשלחים ללשכת ההוצאה לפועל בה מתנהל התיק של החייב בהוצאה לפועל.
- בהגשה ידנית – בכל לשכה של ההוצאה לפועל.
לפני ההגשה חשוב לוודא ששכל השדות בטופס הבקשה מולאו באופן מלא ומדויק ושבסעיף 3, סומנה בקשה מספר 50 ("בקשה לקבלת צו חיוב בתשלומים") ב- X.
לאחר הגשת הבקשה למתן צו חיוב בתשלומים, הזוכה בתיק ההוצאה לפועל שבו מטופל חובו של המבקש, יקבל הודעה בכתב ממנהל לשכת ההוצל"פ לגבי הבקשה שהחייב הגיש, עם תמצית של פרטיה. במידה והזוכה הסכים לבקשת החייב לפריסה של החוב לתשלומים, יש לאשר זאת מול הרשם בהוצאה לפועל. אולם הסכמת הזוכה איננה מבטיחה כי הרשם בהכרח יאשר את בקשת החייב.
הרשם יכול לקבל כל החלטה מההחלטות הבאות:
- לאשר את הבקשה לצו תשלומים, בכפוף לבדיקת פרטי הבקשה והיכולת הכלכלית של החייב.
- לדרוש מהחייב להמציא מסמכים נוספים כדי לתמוך בבקשתו.
- לזמן את החייב להגיע לחקירת יכולת כלכלית שתיערך בנוכחות הזוכה.
- לפסול את בקשת החייב.
החייב מצידו, יידרש להתחיל לשלם את חובו בהתאם למוסר התשלומים שהציע בבקשתו, באופן מיידי, מבלי להמתין להחלטתו של רשם ההוצאה לפועל לגבי הבקשה.
מה חשוב לדעת במהלך צו חיוב בתשלומים?
חשוב לדעת שהסכום המינימלי שניתן לשלם במסגרת פריסת תשלומים במסגרת בקשה לצו חיוב תשלומים, הינו 150 ש"ח. במידה וניתן צו חיוב בתשלומים לחייב, וחל שינוי ביכולת שלו לשלם את חובו בתשלומים שאושרו לו, הוא יידרש להודיע לרשם על שינוי זה בהקדם האפשרי בכתב.
לעומת זאת, אם הרשם דחה את בקשת החייב או נמנע מלדון בה, החייב יוזמן לחקירת יכולת כלכלית בהוצאה לפועל, שאם לא יתייצב אליה בזמן, ייחשב כמי שהשתמט מתשלום חובותיו ובשל כך יוטלו עליו סנקציות שונות, ואף עונש מאסר.
מה בנוגע לערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל?
ניתן לערער על החלטת הרשם בהוצאה לפועל לגבי מתן צו החיוב בתשלומים בדרכים הבאות:
חוב הנוגע לענייני משפחה
במקרה זה ניתן להגיש ערעור היישר לבית דין לענייני משפחה.
חוב שאיננו נוגע לענייני משפחה
במקרה זה תידרש הגשת בקשת רשות ערעור, להכרעתו של בית משפט שלום.
לסיכום
בכל הנוגע לתהליך הטיפול בנושא צו תשלומים, מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין הוצאה לפועל, כדי לשפר את הסיכויים לאישור הבקשה.
לייעוץ משפטי מקצועי ללא התחייבות מטעם YLaw – משרד עו"ד מומחה בתחום, פנו אלינו כבר עכשיו בטלפון 077-231-3281 או השאירו את פרטיכם בטופס שבתחתית העמוד ונחזור אליכם בהקדם!