חקירת יכולת היא חקירה המבוצעת על ידי רשם ההוצאה לפועל, אשר במסגרתה רשם ההוצאה לפועל בודק את יכולתו הכלכלית של החייב ואת מצבו הכלכלי. במסגרת חקירת זו, יתקבל מידע אודות נכסיו של החייב, נסיעותיו לחו״ל, גובה ההכנסה ממשלח ידו, חובותיו והוצאותיו.
על פי ממצאי החקירה, רשם ההוצאה לפועל מחליט האם ישנו צורך לקבוע תשלומים עבור החייב ומה יהיה גובה הסכום בכל תשלום.
במאמר שלפניכם נסביר בפירוט:
- מה עושים במקרה של קבלת זימון לחקירת יכולת בהוצאה לפועל
- מתי נדרש להתייצב בהוצאה לפועל לצורך חקירת יכולת
- יתרונות וחסרונות של חקירת יכולת עבור החייב
- יתרונות וחסרונות של חקירת יכולת עבור המבקש
- מה יקרה אם לא תתייצבו?
- מהן התוצאות הצפויות לחקירת יכולת
- האם ניתן לבטל חקירת יכולת בהוצאה לפועל? (כן)
- ועוד
אם גם אתם קיבלתם זימון לחקירת יכולת או שהנכם חייבים ומצבכם הכלכלי דורש בירור על מנת להקל באופן תשלום חוב או ביצוע פסק דין, אל תהססו ליצור קשר לקביעת פגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות עם משרד עו״ד YLAW על מנת לקבל את ההכוונה הנכונה והמידע אותו אתם צריכים.
קיבלתם זימון לחקירת יכולת בהוצאה לפועל? מה לעשות?
קיבלתם זימון לחקירת יכולת על ידי רשם ההוצאה לפועל?
חשוב להבין, שמשום ששלב חקירת היכולת מהווה שלב מכריע וקריטי עבור החייב, הן מבחינת קביעת צו התשלומים בגין חובו והן מבחינת הבנת הסטטוס והיכולת הכלכלית שלו למען המשך ניהול ההליך- אין להגיע לחקירת היכולת ללא הכנה מראש.
ללא הכנה מוקדמת לחקירת היכולת החייב יכול לעשות טעויות, אשר יגרמו לו להתרחק מהתוצאה לה מכוון ומייחל בנוגע להסדר סגירת חובו. יתרה מכך – הוא עלול להסתבך עוד יותר. בשל כך, מומלץ לערוך הכנה לקראת חקירת היכולת באופן הבא:
- לומדים אודות ההליך – למידה כיצד הליך חקירת יכולת מתנהל ומהי התנהלות פנימית בחקירה עצמה.
- לומדים את סגנון השאלות הנשאלות – רצוי לבדוק אלו שאלות נשאלות בדרך כלל בחקירת יכולת וכך ניתן למעשה להתכונן.
- הכנה במענה – בהמשך ללמידת השאלות הנשאלות בדרך כלל, כך שניתן להתכונן במענה יחד עם עורך הדין שמלווה אתכם.
- לומדים אודות הצד השני – במידה והזוכה יזם את הליך חקירת היכולת כנגד החייב או בין אם נאמן בהליכי חדלות פירעון. הבנה מיהו הצד השני תמיד מסייעת להבין לאן הוא רוצה לחתור, ובהתאם לכך החייב יכול להיערך ולהתכונן.
מתי תידרשו להתייצב לחקירת יכולת בהוצאה לפועל?
זימון לחקירת יכולת במסגרת הליך של חדלות פירעון או חוב בהוצאה לפועל הינו הליך די נפוץ ולכן יש סיכוי גבוה לכך כי תזומנו אם קיים לכם חוב בהוצאה לפועל. למעשה, יש לזוכה את הזכות לבקש מרשם ההוצאה לפועל לזמן את החייב, בכל עת, לחקירת יכולת לחקור ולהוכיח את יכולתו הכלכלית של החייב ואת האופן שבו הוא יכול לפרוע את החוב.
כעיקרון, זמן ההתייצבות לחקירת היכולת נמדד מרגע קבלתו של החייב את מכתב האזהרה, זאת בהתאמה לנושא התביעה. כלומר, במצב שבו התביעה היא על סכום קצוב, על החייב יהיה להתייצב לחקירת היכולת בתוך 30 ימים מקבלת האזהרה. במקרה שבו נושא התביעה הוא פסק דין כספי, תביעת מזונות או תביעת חוב של ביטוח לאומי – על החייב יהיה להתייצב לחקירת היכולת בתוך 21 ימים מקבלת האזהרה.
היתרונות של חקירת יכולת עבור החייב
ישנם מספר יתרונות בולטים בחקירת היכולת עבור החייב. חקירת יכולת בסך הכל היא הליך חיובי לחייב. שהרי, חקירת היכולת נועדה להציג לרשם להוצאה לפועל תמונה רחבה ואמיתית, ככל שניתן, אודות מצבו הכלכלי של החייב. לאחר חקירת היכולת והתרשמותו של רשם ההוצאה לפועל, תינתן החלטה לגבי החייב הבאה לידי ביטוי בצו תשלומים חודשי, אשר מותאם ליכולתו הכלכלית של החייב – לפי התרשמותו של רשם ההוצאה לפועל.
למעשה, צו תשלומים זה יכול להשפיע על עתידו של החייב ולאפשר לו חיים נורמליים עד כמה שניתן עד שיסיים את תשלום החוב.
החסרונות של חקירת יכולת עבור החייב
למרות היתרונות שציינו לעיל, ניתן למנות מספר חסרונות של חקירת היכולת כלפי החייב:
- חדירה לפרטיותו של החייב – החדירה לפרטיותו של החייב נעשית באמצעות השקעת משאבים רבים לשם ההבנה מה יש בחזקתו של החייב ומהן כלל הכנסותיו.
- חקירה בעל פה – בעת שהחייב נדרש להתייצב לחקירת היכולת, החקירה מתבצעת בעל פה. חקירה שדורשת מהחייב התבטאות מילולית יכולה להוות עבורו מכשול ולא לשרת אותו.
- אבחנה שגויה מצד רשם ההוצאה לפועל – על אף שרשם ההוצאה לפועל מקבל אליו את כלל המידע הרלוונטי להחלטתו על החייב מהזוכה, עדיין ייתכן כי הוא יערוך אבחנה שגויה ויתן צו תשלומים שאינו תואם את יכולתו הכלכלית של החייב באמת.
היתרונות של חקירת יכולת עבור המבקש
היתרון הבולט ביותר למבקש בבקשת חקירת יכולת לחייב, היא הצגת המצב הקיים והאמיתי בנוגע למצבו הכלכלי של החייב מול רשם ההוצאה לפועל ומול הזוכה. כך, שאם החייב מציג מול הזוכה מצב שהוא חסר כל – וזהו לא באמת מייצג את מצבו במציאות, אלא יש בידו או בבעלותו נכסים וממון – יוכל המבקש להראות זאת ובכך להשיג מרשם ההוצאה לפועל צו תשלומים טוב ומספק בעיניו מאת החייב.
יתרון נוסף, הוא אופן התנהלותה של חקירת היכולת. חקירת היכולת מתנהלת בצורה מוקפדת ומדויקת, בה גם רשם ההוצאה לפועל רשאי לזמן אף עדים אם לפי שיקול דעתו יש בכך הצורך- וכל זאת למען בדיקת מצבו הכלכלי של החייב ומתן צו תשלומים הוגן לחייב כלפי הזוכה.
החסרונות של חקירת יכולת עבור המבקש
למרות שצוין לעיל כי חקירת יכולת עבור הזוכה הוא הליך משמעותי בדיוק כמו שהוא משמעותי לחייב, משום שבהליך זה הזוכה יוכל לגלות בדיוק את מצבו הכלכלי של החייב בכדי לפרוע את חובו – ייתכן כי ייחשף בפני הזוכה ובפני רשם ההוצאה לפועל מצב הפוך לחלוטין כלפי החייב והוא יגלה שלחייב אין אפשרות לפדות את חובו כלל.
במצב כזה רשם ההוצאה לפועל ייתן צו תשלומים מותאם למצבו הכלכלי של החייב וייתכן כי פירעון החוב ייקח זמן רב ותשלומים רבים, נמוכים בסכומם.
מי רשאי לזמן את החייב לחקירת יכולת בהוצאה לפועל?
ישנם שלושה אנשים שיכולים לזמן את החייב לחקירת יכולת בהוצאה לפועל:
- רשם ההוצאה לפועל – רשם ההוצאה לפועל רשאי לזמן את החייב לחקירת יכולת מיוזמתו, לאחר שהתבקש לכך, בין אם על ידי החייב או בין אם על ידי הזוכה.
- הזוכה – רשאי לבקש לזמן את החייב לחקירת יכולת בכל שלב של ההליך, כדי להוכיח את יכולתו הכלכלית של החייב ובכך לפרוע את חובו כלפי החייב. כמו כן, הזוכה יכול לבקש את התייצבותו של החייב בחקירת היכולת גם במקרה שלא נדרש החיי בלהתייצב בה.
- החייב – החייב יכול לבקש קיום של חקירת יכולת בעבורו ואף יכול לבקש להתייצב לחקירת יכולת במידה ואינו נדרש להתייצב.
איך מתנהלת חקירת יכולת בפועל?
הליך חקירת היכולת מתבצע על ידי מספר שלבים:
א. הגעה ללשכת ההוצאה לפועל – על החייב להגיע לקיום חקירת היכולת בלשכת ההוצאה לפועל אליה הוא זומן, גם אם הוא מיוצג על ידי עורך דין. עורך הדין יתלווה לחייב בחקירת היכולת.
ב. חתימה על ויתור סודיות ושאלון הצהרה – תחילה, טרם ביצועה של חקירת היכולת, החייב צריך לחתום על מסמך ויתור סודיות ולמלא שאלון הצהרה. שאלון ההצהרה מתייחס לנכסיו, הכנסותיו, זכויותיו וכדומה.
ג. קיומה של חקירת היכולת – חקירת היכולת תתקיים בדלתיים סגורות, זאת בכדי לשמור על פרטיותו של החייב, אך רשם ההוצאה לפועל יוכל לזמן גם עדים אם יצטרך – לפי שיקול דעתו.
ד. מתן החלטה וצו תשלומים – רשם ההוצאה לפועל נותן את החלטתו בתיק וקובע צו תשלומים לחייב בגין חובו לזוכה – זאת על פי התרשמותו בנוגע ליכולתו הכלכלית של החייב.
מהו התצהיר שיש למלא בחקירת יכולת ומה השפעתו?
התצהיר אותו ימלא החייב יתן אומדן לרשם ההוצאה לפועל אודות יכולתו הכלכלית של החייב. בתצהיר זה מפורטות יכולותיו הכספיות, הכנסותיו בין אם מנכסים או בין אם עיסוקים כאלו ואחרים או הוצאות בתזרים השוטף. לתצהיר זה יש לצרף מסמכים, כגון: תלושי משכורת, תדפיסי חשבונות, תדפיסי אשראי וכיוצ״ב – בכדי להוכיח את כל האמור בתצהיר.
ייתכן מצב שבו אם יתקבל לידי רשם ההוצאה לפועל תצהיר עשוי טוב, מוקפד ומדויק מצידו של החייב, רשם ההוצאה לפועל יכול להסתפק בתצהיר זה כדי להבין את מצבו הכלכלי של החייב ולא יצטרך לזמן את החייב לחקירה.
מה התוצאות הצפויות לחקירת יכולת?
תוצאות חקירת היכולת משתנות בהתאם לסטטוס החייב בתיק, כפי שמפורט להלן:
- חייב רגיל – חייב רגיל יקבל בסופה של חקירת היכולת צו תשלומים על ידי רשם ההוצאה לפועל, המותאם להתרשמותו של רשם ההוצאה לפועל מיכולותיו הכלכליות. במידה ולחייב ישנם תיקים נוספים, אותם ירצה לאחד, ייתכן כי רשם ההוצאה לפועל ייתן צו תשלומים חודשי נוסף בגין אותם התיקים – גם כאן, בהתאם להתרשמותו של רשם ההוצאה לפועל מיכולותיו הכלכליות.
- חייב באיחוד תיקים – חייב אשר מגיע לחקירת היכולת כשכלל תיקיו בהוצאה לפועל כבר אוחדו, יכול לקבל צו תשלומים המחייב אותו לשלם כל חודש כ- 3% מהסכום הכולל של כלל תיקיו, לפרק זמן של כ- 3 שנים.
- חייב מוגבל באמצעים – חייב אשר הוכרז כמוגבל באמצעים על ידי לשכת ההוצאה לפועל ואין ביכולתו לשלם באופן חודשי קבוע את החזר חובותיו, ייתכן כי ייבחן ויידו מצבו בשנית וייכלל בהליך פשיטת רגל.
כדאי לדעת – החייב זכאי להגיש בקשה לשינוי הוראת תשלום
על החייב לדעת, כי במקרה ולאחר שניתן צו תשלומים בעניינו על ידי רשם ההוצאה לפועל, והוא החל לשלם את התשלום החודשי הנדרש, אך בשלב מסוים לא יכל להמשיך לשלם בשל מצבו הכלכלי – יוכל להגיש בקשה לשינוי הוראת תשלום. את הבקשה לשינוי הוראת תשלום יכול להגיש החייב בכל עת. חשוב לציין, כי עליו להמשיך ולשלם את התשלומים החודשיים על פי צו התשלומים, גם במהלך הגשת בקשתו זו, עד לכשתינתן החלטה בבקשתו זו של החייב.
מה קורה אם החייב לא מתייצב לחקירת יכולת?
חשוב לחייב לדעת שאם החייב מקבל זימון לחקירת יכולת מרשם ההוצאה לפועל ולא מתייצב מסיבה כלשהי, אין זה ימנע בהכרח מהרשם לתת החלטה או צו תשלומים בהיעדרו.
כמו כן, יכול רשם ההוצאה לפועל לקבוע כי החייב ישיב על שאלון שהוא מפנה אליו באמצעות תצהיר, תוך המועד שיקבע לו לשם כך.
עם זאת ישנם מקרים בהם לא יידרש החייב להתייצב לחקירת יכולת:
- במקרה שהחייב הוא תאגיד
- אם החייב הוגדר כ״מוגבל באמצעים״ – במקרה כזה ייתכן שיהיה איחוד תיקים בין תיקיו של החייב ואילו התיק הנדון כלול במסגרת התיקים המאוחדים.
- כאשר הוגשה על ידי החייב ״בקשה בטענת פרעתי״ ובקשתו התקבלה.
- בעת שהחייב הגיש בקשת ״התנגדות לביצוע שטר״ ובקשתו התקבלה.
- כשנושא החוב בגינו החייב מוזמן לחקירת יכולת הוא ביצוע פסק דין מזונות.
- בעת שבקשת ביצוע פסק הדין או החוב היא בגין מימוש משכון.
במקרים אלו, היות שהחייב לא צריך להתייצב, תינתן החלטה בהעדרו.
שאלות נפוצות
כיצד מתבצעת חקירת יכולת בהוצאה לפועל?
חקירת היכולת מתבצעת באופן פרונטלי, כשהחייב נחקר על ידי רשם ההוצאה לפועל.
מהו התצהיר שיש לצרף לחקירת היכולת?
זהו תצהיר אותו מצרף גם הזוכה בהוצאה לפועל לבקשתו לקיום חקירת יכולת אל מול החייב – בו הוא מפרט את כלל ידיעתו בנוגע לנכסיו וליכולתו הכלכלית של החייב.
חוץ מתצהיר אותו הזוכה מצרף לבקשתו לקיים חקירת יכולת ולזמן אליה את החייב, גם החייב מגיש תצהיר בטרם קיום החקירה – בו גם הוא מפרט את כלל המידע הנוגע למצבו הכלכלי, נכסיו והכנסותיו הכספיות – זאת בכדי שרשם ההוצאה לפועל יתרשם ממצבו הכלכלי ולפיכך יפסוק צו תשלומים בעניינו.
מי יוזם את חקירת היכולת?
הזוכה בהגשת בקשה לרשם ההוצאה לפועל יכול ליזום את חקירת היכולת, אך גם החייב עצמו, על מנת שיקבל צו תשלומים מותאם למצבו.
האם ניתן לבטל חקירת יכולת?
במענה פשוט וישיר לשאלה האם ניתן לבטל חקירת יכולת והתשובה היא: כן!
הבקשה לביטול חקירת היכולת מתבצעת למעשה בהליך נפרד, במקביל לבקשה של הזוכה לקיום חקירת יכולת לחייב.
הבקשה תוגש לרשם ההוצאה לפועל, שהוא זה שיורה על ביטול צו ההבאה לחקירת היכולת. במקביל להגשת הבקשה לביטול חקירת היכולת, ראוי שיגיש המבקש גם בקשה לעיכוב הליכים, כדי שהזוכה לא יגיש בינתיים בקשות נוספות לביצוע כנגד החייב.
איך מגישים בקשה לחקירת יכולת?
את הבקשה לחקירת היכולת מגישים לרשם ההוצאה לפועל על גבי ״טופס בקשת זימון לדיון או לחקירת יכולת״ הממוספר גם כטופס 400. בטופס זה, סעיף 3 נושא את הכותרת ״בקשה לזימון חייב״ ובו יש לסמן ב- x את בקשה מס׳ 159 ולפרט מתחתיה את נימומקי הבקשה.
לבקשה לחקירת יכולת יש לצרף תצהיר אשר כולל בחובו את פרטי נכסיו של החייב, הכנסותיו או כל מידע שישקף את יכולותיו הכלכליות לפי ידיעתו של מגיש הבקשה. מגיש הבקשה אף יכול לתת אנקדוטות מטעמו והמלצות לתשלום מצד החייב.
עורך דין מומחה ידאג שכל הזכויות שלכם יתממשו
חשוב להבין, כי בחירת עורך דין הוצאה לפועל שהוא מנוסה ואמין, הוא הדבר החשוב ביותר. מומלץ לקחת עורך דין שילווה אתכם כבר מהרגע הראשון, בו אתם מתוודעים לכך כי עומד להיפתח כנגדכם תיק באחת מלשכות ההוצאה לפועל, כלומר, עוד בשלב קבלת מכתב התראה בטרם פתיחת התיק. לקיחת עורך דין יכולה להטות את הכף לצד השני לטובתכם ולדאוג ולהשיג בעבורכם את העסקה הטובה והנכונה ביותר, בין אם בפריסה לתשלומים או בין אם בהשגת הסדר חוב מתאים ונכון עבורכם.
ממליצים בחום רב!
עו"ד יוסף אוזנה היקר תודה רבה על שירות יוצא מן הכלל במכירת הבית שלנו ההקשה שיתוף פעולה והכי הרבה זו הסבלנות כלפינו תודה שבחרנו בך ובטוח להמשיך איתך גם בקניית הדירה הבאה מעריכים משפחת בן שמחון
אתחיל בהיענות המהירה מצידו בשל לוח זמנים צפוץ מצידי.
ליווה אותי במקצועיות מוחלטת, פעל למען העסקה ובזכותו כל הדברים קרו מהר מאוד.
בנוסף היה זמין לכל שאלה והכול נעשה בסבלנות ואדיבות.
כיף לעבור הליך משפטי לצד אדם מקצוען בעל ידע נרחב בתחומו.
ממליצה בחום.
הוא נלחם כאריה, היה סבלן שאין כדוגמתו ובעקבות המצב הלא פשוט שלי לקח הרבה זמן עד שיכולתי לשתף פעולה.
מאחרי הקלעים הוא לא הרפה, עשה כל פעולה אפשרית כדי להעמיד אותי על הרגליים, תמיד באהבה ובחיוך.
תחושת הביטחון שהוא מקנה שווה הון.
הוא בולט בתחום והוא הספינה שתוציא אתכם לחוף מבטחים בעז"ה.
תעלו על הספינה כמה שיותר מהר, תרגישו שאתם בידים הכי טובות שאפשר, ובהצלחה לכולנו.
תודה, מילה קטנה כל כך גדולה♥️
العمل ليس مجرد تشريفٍ ولا هو منصبٌ للمفاخرة، بل هو تكليفٌ وأمانة، وأنت قد أثبتت بالوجه الشرعي أنك بقدر المسؤولية والأمانة، وأنك خير من تولى المناصب، فشكراً لك على جهودك الرائعة، وعلى عملك وتعاونك لأجل ديوني هذه لولاك لما تقدمت ولا انتهيت منها .
بالمحكمة الاخيرة اغلقت لي دين بمبلغ 160,000 لا 30,000 عمل رائع و انا سعيد جدا
اقدم لك الشكر من القلب .
יוסף, אתה עורך הדין שלי מספר אחד. עבודה איננה כבוד וכסף בלבד, ואין זו עמדה להתרברב. אלה, מדובר במשימה ובאמון, והוכחתם באופן חוקי כי אתם אחראים וכנות, וכי אתם הטובים ביותר למלא תפקידים, אז תודה לכם על המאמצים הנפלאים שלכם, ועל העבודה והשיתוף פעולה למען חובותי. בדיוו בבית המשפט האחרון סגרתם את החוב שלי
מ- 160,000, ל- 30,000 עבודה נפלאה, ואני מאוד שמח אני מודה לך מכל הלב.
והכי חשוב זמין תמיד ואמין.
דאג לי להסדר מול הבנקים תוך חודשיים בלי פשיטת רגל והסרת כל העיקולים.
חובות של 130,000₪ בהוצאה לפועל הופחתו ל- 45,000₪ בפריסה לארבע שנים.
צרו קשר עם צוות משרד עו״ד YLAW לפגישת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות ונשמח ללוות אתכם לאורך כל התהליך.