לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

חוק התיישנות על חוב – המדריך לחייב ולנושה 

חוק התיישנות על חוב

*נכון להיום, משרדנו אינו מתעסק בהתיישנות חובות, אך מאמר זה יכול לספק לכם מידע רב בנושא, קריאה מהנה!

לא אחת, אנשים בישראל מוצאים את עצמם מתמודדים עם תיקים חדשים שנפתחו נגדם בהוצאה לפועל על בסיס חובות ישנים. על מנת לאפשר לחייבים להגן על זכויותיהם, נחקק חוק התיישנות על חוב, שעל המשמעויות שלו עבור החייב והנושה, נפרט בסקירה הבאה.

מהו חוק התיישנות על חוב?

חוק ההתיישנות על חוב, מגדיר תקופה בת 25 שנים שבמהלכה נושה שנמצא זכאי לכספים מסוימים במסגרת פסק דין שניתן לטובתו בבית משפט, רשאי לפעול לגביית אותם כספים מהחייב. בהתאם לחוק זה, אם הנושה לא עשה דבר במהלך 25 השנים שמאז מתן פסק הדין, כדי לממשו, תחול על החוב התיישנות ולא תתאפשר גבייתו. במקרים אחרים, תחול התיישנות על חובות כבר בחלוף 7 שנים מהיווצרם.

מה מטרתו של חוק התיישנות על חוב?

מטרתו של חוק ההתיישנות ביחס לחובות, היא לאזן בין זכויותיהם של חייבים ונושים. החוק מכיר בזכותו של הנושה לפעול כדי להשיב לידיו את הכספים שחייבים לו, אך גם בקושי הקיים עבור חייבים שנדרשים להתמודד עם טענות לחובות בחלוף שנים רבות ממועד היווצרם, שקשה יותר להוכיח כי בוטלו או נפרעו כשדרישת התשלום מוגשת באיחור משמעותי על ידי הנושה. 

מטרה נוספת של חוק זה היא לאפשר לחייבים להתנהל באופן מאוזן בפן הכלכלי, מבלי לסכן צדדים נוספים שעשויים לבצע מולם עסקאות בעתיד. הדבר מחייב הגבלה של פרק הזמן שבו תתאפשר טענה לקיום חובות ונקיטה בהליכי גבייה כנגד חייבים. המחוקק רואה בנושים שתובעים את חובותיהם בחלוף תקופה ארוכה, כמי שכבר ויתרו על זכויותיהם, ולכן אינו מעמיד לרשותם אמצעים רבים לאכיפת זכאותם לכספים.

מתי ניתן להגיש בקשה עבור הכרה בהתיישנות חוב?

כאמור, ברוב המקרים ניתן להגיש תביעה לתשלום חוב כספי בטווח של עד 7 שנים ממועד היווצרות החוב. למשל, במקרה של תיקים בהוצאה לפועל שנפתחו על בסיס שטר או צ'ק, תחול תקופת התיישנות של 7 שנים מהמועד בו השטר או הצ'ק לא כובדו.

זאת בשונה מחובות פסוקים שהם כספים שהזכאות להם נקבעה במסגרת פסק דין. עבור חובות מסוג זה, תקופת ההתיישנות היא 25 שנים ממועד מתן פסק הדין. יחד עם זאת, ההתיישנות על מימוש החוב, תחול כעבור 25 שנים אך ורק במידה ולאורך כל התקופה הנושה לא פעל בשום דרך לגביית חובו בהתאם לפסק הדין שבו הוא זכה. 

פירושו שרק במקרה שבו נושה לא פעל לגביית החוב בשום צורה במשך 25 השנים שמאז נפסק אותו פסק דין לטובתו, החייב יהיה רשאי להגיש בקשה עבור הכרה בהתיישנות החוב בהתאם לחוק התיישנות על חוב. 

מה הדרך הטובה ביותר לטפל בחובות ישנים?

כשמגיעה לבית המשפט תביעה הנוגעת לגביית חוב פסוק שהתיישן, נבחנת ההתנהלות של הזוכה בפסק הדין. במקרים רבים, איחור לא סביר בגביית חובות מצד זוכים בפסקי הדין, מצביעה מבחינת בית המשפט על העדר תום לב, ולעיתים אף על ניסיון מכוון לפגוע בזכויותיו של החייב. 

כך למשל, זוכה שפונה לחייב למימוש החוב בחלוף תקופת ההתיישנות, עשוי לגרום לצבירת הפרשי ריבית והצמדה משמעותיים לחובת החייב, וליצור עבורו קושי להוכיח שהחוב כבר נפרע או להתנגד לטענה לקיומו. לכן במצבים אלו, בית המשפט נוהג לרוב להעביר את חובת ההוכחה אל הזוכה בפסק הדין המקורי, לצמצם את שיעור החוב ולעיתים גם לבטל אותו לחלוטין.

לכן הדרך הטובה ביותר לטפל בחובות ישנים מצד הנושה, היא לדאוג לממש אותם במסגרת תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק. בכל מקרה, כאשר יש ניסיון לגבות חוב ישן בחלוף תקופת ההתיישנות, גם הנושה וגם החייב, יידרשו לסיוע משפטי של עורך דין הסדר חובות מנוסה, על מנת להגן על זכויותיהם.

לסיכום

גביית חובות אינה עניין של מה בכך ולבטח כשמדובר בחובות ישנים. לכן בין אם אתם בצד של החייב או בצד הנושה, מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין הסדר חובות בתהליך.

.

עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא