לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

מה זה חדלות פירעון ומה קריטי לדעת בנושא?

מה זה חדלות פרעון

חדלות פירעון היא מצב שבו סך חובותיו הכולל של אדם פרטי או גוף עסקי, עולה על סך הנכסים שבבעלותו – החל מסכום הכספים הזמינים בחשבונות הבנק של החייב ומכשירי חיסכון לסוגיהם, ועד נכסים נדל"ניים ודברי ערך מסוגים שונים. במצב כגון זה, כאשר החייב נעדר יכולת לעמוד בהתחייבויותיו הכספיות במועד שבו הוא אמור לפרוע אותן, באפשרותו או באפשרות בעלי חובו להכריז עליו רשמית כחדל פירעון. בשורות הבאות נענה בהרחבה על השאלה "מה זה חדלות פרעון", תוך הסבר על חוק חדלות פרעון החדש, הליכי חדלות פרעון, התנאים לפתיחה בהליכים אלו והשלבים בדרך למחיקת החובות בסוף התהליך.

מה זה חוק חדלות פרעון החדש?

מה זה חוק חדלות פרעון החדש?

חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי הוא דבר חקיקה משנת 2018 אשר נכנס לתוקפו ב- 15 בספטמבר 2019. חוק זה נחקק במסגרת רפורמה שנועדה לשנות את האופן שבו מצבי חדלות פירעון טופלו עד אז ולייעל אותם על ידי קיצורם, תוך השגת איזון בין האינטרסים של החייב ונושיו. 

החוק החדש מחליף את פקודת פשיטת הרגל עבור הליכים שנפתחו החל ממועד כניסתו לתוקף. 

מהם הליכי חדלות פירעון?

כאשר מדובר בפתיחת הליכי חדלות פרעון, הכוונה הינה לאותו הליך שהיה ידוע עד לא מזמן כהכרזה על "פשיטת רגל". כלומר, מדובר בתהליך שתכליתו לסייע לאנשים פרטיים או גופים עסקיים שנקלעו למשבר כלכלי המקשה עליהם בפירעון חובותיהם, לשקם את עצמם מבחינה פיננסית, להגיע להסדר תשלומים שיקל עליהם בהשבת חלק מסכום החוב שצברו ולהשיב את חייהם למסלולם התקין. פעולה זו נקראת "הגשת בקשה לפתיחת הליך חדלות פרעון ושיקום כלכלי". למי שעומד בקריטריונים לפתיחת ההליך, ניתנת ההזדמנות לעבור תהליך שסופו בשיקום כלכלי בתמיכת המדינה וקבלת הפטר חלקי או מלא מיתרת חובותיו. 

מי רשאי לפתוח בהליך חדלות פרעון?

ישנם 3 גורמים שונים הרשאים להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פרעון והם:

  • החייב עצמו
  • בעלי החוב (הנושים)
  • היועץ המשפטי לממשלה

לשם פתיחת ההליכים, הגורם היוזם אותם נדרש להגיש בקשה למתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, כפי שנסביר באריכות בהמשך. את הבקשה רשאי להגיש בשם החייב או נושה שלו, גם בא כוחם (רואה חשבון או עורך דין המייצג את המבקש).

היכן הליכי חדלות פרעון מתנהלים?

הרשות שמולה הליך חדלות הפרעון יתנהל היא נגזרת של סוג היישות החייבת לצד שיעור החוב שנצבר:

  • הליכי חדלות פרעון לחייב יחיד שחובו נמוך מסכום של 153,152 שקלים (נכון לשנת 2022), יתנהלו מול רשם ההוצאה לפועל ברשות האכיפה והגבייה.
  • הליכי חדלות פרעון לחייב יחיד שחובו עולה על סכום של 153,152 שקלים, יתנהלו מול לשכת הממונה על הליכי חדלות פרעון במשרד המשפטים.
  • הליכי חדלות פרעון לחייב במעמד תאגיד, יתנהלו מול בית המשפט המחוזי.

מהם תנאי הסף לפתיחה בהליכים בהוצאה לפועל?

כאמור לעיל, התנאי הבסיסי לפתיחת הליכי חדלות פרעון מול ההוצאה לפועל, הוא היותו של החייב אדם פרטי שסכום חובותיו אינו עולה על 153,152 נכון למועד כתיבת שורות אלו.

אולם ישנם תנאים נוספים שהחייב נדרש לעמוד בהם על מנת שהצו לפתיחת הליכים יינתן.

ראשית, סכום החובות חייב להיות 51,050 שקלים לפחות (גם סכום זה משתנה מעת לעת), למעט במקרים שבהם מוצא רשם ההוצאה לפועל צידוק לפתיחה בהליכי חדלות פירעון גם עבור חוב בסכום נמוך מכך.

בנוסף לכך, הגשת הבקשה מותנית בעמידה באחד הקריטריונים להלן:

  1. בחצי השנה שקדמה להגשת הבקשה או בעת הגשתה – מרכז חייו של החייב נמצא בארץ.
  1. החייב מחזיק בבעלותו או מנהל נכסים או בעסקים בארץ במועד בו הבקשה הוגשה.

אופן הגשת הבקשה ושלבי הטיפול בה

בשורות הבאות נפרט בקצרה אודות אופן הטיפול בהליכי חדלות פרעון לחייבים בודדים. הליכי חדלות פרעון של תאגידים הם דומים במהותם, אם כי מתנהלים באופן שונה במקצת.

להלן השלבים העיקריים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בהוצאה לפועל, לאנשים פרטיים:

  1. הגשת הבקשה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פרעון

את הבקשה אפשר להגיש כיום להוצאה לפועל באמצעות טופס דיגיטלי הזמין באתר האינטרנט של הממונה על הליכי חדלות פרעון במשרד המשפטים.

  1. בחינת הבקשה על ידי רשם חדלות פרעון

בשלב זה רשם ההוצאה לפועל בודק אם הבקשה אכן עומדת בתנאים המזכים לפתיחה בהליך. ככל שהתנאים לפתיחה בהליכי חדלות הפרעון מתקיימים, הרשם יורה על קביעת  ישיבה לגיבוש הסדר תשלומים בין הנושים לחייב.

  1. מתן הצו לפתיחת הליכי חדלות פרעון

ככל שלא התגבש הסדר תשלומים המוסכם על הנושים, יורה הרשם על מתן הצו לפתיחת ההליכים שבעקבותיו יוקפאו כלל הליכי הגבייה כנגד החייב.

  1. שלב הביניים

בשלב זה ימונה נאמן שיחקור את יכולתו הכלכלית של החייב במשך תשעה חודשים.

  1. שלב השיקום הכלכלי 

בשלב זה, על פי המסקנות שהנאמן הגיע אליהן בשלב חקירת היכולת של החייב, הוא יגיש  לרשם ההוצאה לפועל דוח מסכם שיועבר גם לידיעת הנושים. בהתאם לנתוני הדוח ותגובתם של הנושים אליו, ינפיק הרשם צו לשיקום כלכלי לחייב, ובו הוראות כגון: 

מתווה תשלומים לנושים שהחייב יידרש לעמוד בו, העברת נכסים שבבעלות החייב לקופת נשייה לשם מימושם, הגבלות שונות שיוטלו על החייב במהלך תקופת התשלומים, מסגרות 

הכשרה להתנהלות פיננסית תקינה שאליהן יופנה החייב וחובות שלא ניתן לקבל הפטר עבורם.

  1. קבלת הפטר

עם תום תקופת התשלומים הרשם יעניק לחייב פטור מיתרת חובותיו, בתנאי שהלה עמד בכלל התנאים שנקבעו לו בצו השיקום הכלכלי.

בשורה התחתונה

הליך חדלות פרעון אינו פתרון קסם למצב של צבירת חובות. נהפוך הוא – זהו תהליך ממושך, מתיש וחודרני מאוד, המשבש את שגרת החיים של החייב ובני משפחתו מקצה לקצה. לכן לפני שמחליטים להגיש בקשה לפתיחה בהליך מסוג זה, חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בנושא.

אנו במשרד עו"ד Ylaw, מספקים ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף בנושא חדלות פרעון ושיקום כלכלי ומסייעים לכל לקוח לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורו, תוך הבנת מכלול המשמעויות הנלוות לכך.


חיפשתם עו"ד לענייני חדלות פרעון? משרד Ylaw פה לשירותכם. צרו איתנו קשר בהקדם לקבלת סיוע משפטי אישי ומקצועי – לחצו כאן!

עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281