מהי פשיטת רגל אדם פרטי?
פשיטת רגל אדם פרטי היא כאמור מצב שבו אדם בישראל אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויות הכלכליות שנטל על עצמו. פשיטת רגל עשויה לבוא לכלל ביטוי באי יכולת לשלם תמורת מוצרים או שירותים שאדם רכש, אי עמידה בתשלומים לגופים פיננסיים, ו / או אי עמידה בתשלום מיסים לרשויות המקומיות או הממשלתיות. פשיטת רגל אדם פרטי מתבטאת במקרים רבים בצ'קים חוזרים, דחיית תשלומי אשראי, כשל בפירעון הלוואות, וכיוצא באלו.
יש כאלו שחושבים שפשיטת רגל היא הנחלה הבלעדית של חברות הענק שפיתחו במהלך שנים חובות ענקים – זה לא נכון.
כל פי חוק פשיטת הרגל, כל אחד יכול להיפטר מחובותיו ולעבור תהליך פשיטת רגל ולהתחיל את חייו הפיננסים מחדש.
דרישות מינימום לאדם פרטי שרוצה לפתוח בהליך פשיטת רגל:
- גיל מינימלי: 18 שנה
- חובותיו צריכים להיות מעל 17 אלף ש״ח [משוער]
- הגודל של החוב גדול יותר מסכום הנכסים שהחייב מחזיק
מי יכול להתחיל בהליך פשיטת רגל עבור אדם פרטי?
- החייב עצמו
- המלווים
פשיטת רגל אדם פרטי – מהם התנאים לפתיחת הליכים בהוצאה לפועל?
עד לשנת 2019, הליכי פשיטת רגל אדם פרטי טופלו מול לשכת ההוצאה לפועל בהתאם להוראות פקודת פשיטת הרגל. אולם החל מספטמבר 2019, המועד בו נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש, ישנה חלוקה של מוקדי הטיפול בפושטי רגל (או בשמם העדכני: חייבים חדלי פירעון) בהתאם להיקף החוב. לשם פתיחת הליכי פשיטת רגל אדם פרטי בהוצאה לפועל, סך חובותיו של החייב ינוע בין סכום של 50 אלף שקלים ולא יעלה על 150 אלף שקלים.
פשיטת רגל אדם פרטי – מהם התנאים לפתיחת הליכים מול הממונה על הליכי חדלות פירעון?
במקרה בו סך חובותיו של חייב יחיד (אדם פרטי שהגיע למצב של חדלות פירעון) עולה על 150 אלף שקלים, הגשת בקשה לפתיחת הליכי פשיטת רגל אדם פרטי, תתבצע מול הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי באמצעות בית משפט השלום.
איך מגישים בקשת פשיטת רגל אדם פרטי?
הגשת בקשה לפתיחת הליכי פשיטת רגל אדם פרטי, מתחילה כיום בהגשת טופס בקשה למתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון. את טופס הבקשה הנ"ל יש להגיש לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד המשפטים באמצעות אתר האינטרנט של הממונה. הטיפול בבקשה מסוג זה נמשך כ – 30 ימים. במהלך פרק זמן זה, פרטי הבקשה נבחנים לצד התנהלותו הפיננסית של החייב.
בהמשך, בהתאם לאלו לשכת הממונה מעבירה את מסקנותיה והמלצותיה להמשך הטיפול בחייב, לרשות המטפלת הרלוונטית בהתאם לשיעור החוב.
פשיטת רגל אדם פרטי חסרונות
פתיחה בהליכי פשיטת רגל של אדם פרטי מובילה במקרים רבים להטלת הגבלות שונות על ההתנהלות הפיננסית של החייב לצד מגבלות על חופש התנועה שלו.
בין ההגבלות הללו, המזוהות יותר עם הליכי פש"ר וחדלות פירעון, הן הגבלת שימוש בצ'קים, מגבלת שימוש בכרטיסי אשראי ואיסור יציאה מן הארץ. לכן לפני שחייב יחיד פונה להליכי פשיטת רגל, מוטב לעצור רגע ולהתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל בנוגע לפתרונות חלופיים שעשויים לתת מענה הולם, כגון בקשה להסדר חובות מול הנושים.
מהי ישיבה לגיבוש הסדר תשלומים מול הנושים בהליכי פשיטת רגל אדם פרטי?
ככל שסך חובותיו של חייב יחיד הינו נמוך מ – 50 אלף שקלים, אך הוא מצוי במצב כלכלי שאינו מאפשר לו לשלם את החובות הללו, ניתן לפנות בבקשה לפתיחת הליכי פשיטת רגל (בשמם הנוכחי: הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי), לגורם שנקרא הרשם להליכי חדלות פירעון בלשכת ההוצאה לפועל, אשר מוסמך לכנס לצורך הסדרת החובות ישיבה לגיבוש הסדר תשלומים מול הנושים של החייב.
כיצד עורך דין פשיטת רגל עשוי לסייע במקרי פשיטת רגל אדם פרטי?
הגשת בקשה לפתיחת הליכי פשיטת רגל אדם פרטי יכולה כאמור להתבצע הן על ידי החייב עצמו והן על ידי מי מנושיו. את התהליך ניתן לבצע עצמאית – בין אם באופן מקוון ובין אם בהגשת בקשה ידנית. עם זאת, כדי שיושגו התוצאות המקוות ביעילות וללא תסבוכת בירוקרטית מיותרת, כדאי ביותר לפנות לליווי של עורך דין פשיטת רגל במשרד עו"ד YLaw. עבור החייב פושט הרגל, סיוע משפטי מקצועי יכול לסייע בביצוע בקרת נזקים ומזעור הפגיעה הכלכלית בעקבות ההליך, ואילו עבור בעלי החוב, לסייע בהשאת שיעור החוב שיושב לידם במסגרת הליכי הפש"ר.