לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

מחיקת חובות למעוטי יכולת

מחיקת חובות למעוטי יכולת

אם נקלעתם לחובות כספיים כבדים שאתם מתקשים לצאת מהם בכוחות עצמכם, שווה לכם להכיר את האפשרות למחיקת חובות למעוטי יכולת, במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש. חוק זה מספטמבר 2019, מאפשר לחייבים ולנושיהם לפתוח בהליכי פשיטת רגל במתכונת חדשה, שמאפשרת לפרוע חלק מהחובות שנצברו בלבד, ובסוף ההליכים לקבל הפטר מיתרת החובות כדי לפתוח בדף חדש מבחינה כלכלית. במדריך הבא נסביר מהם התנאים להגשת בקשה לפתיחה בהליכים הללו, כיצד הדבר מתבצע ומהן המגבלות והתוצאות של התהליך שכדאי לשקול היטב לפני שפונים לפתרון זה.

מחיקת חובות למעוטי יכולת – מה זה בדיוק אומר?

מחיקת חובות של מעוטי יכולת היא הליך לפירעון חובות של חייבים בתנאים מקלים וקבלת הפטר מיתרת החוב. הליך זה יכול להתנהל בכמה מתכונות, בין אם על ידי גיבוש הסדר חובות עם הנושים כחלק מתהליך משא ומתן בין החייב לנושיו, או כחלק מהליכי פשיטת רגל לאדם פרטי או פשיטת רגל לעצמאי

עם זאת, מאז שנכנס לתוקף חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי ב- 15 בספטמבר 2019, מחיקת חובות בהליכי פשיטת רגל במתכונתם הישנה (שנשענה על פקודת פשיטת הרגל) אינה רלוונטית עוד, אלא עבור חייבים שהליכי פשיטת הרגל נפתחו עבורם לפני כניסת החוק החדש לתוקף.

מי זכאי להגיש בקשה למחיקת חובות למעוטי יכולת?

את הבקשה למחיקת חובות למעוטי יכולת בדמות בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, זכאים להגיש חייב יחיד (אדם פרטי או בעל עסק עצמאי הרשום כעוסק פטור או עוסק מורשה) או חייב שהוא חברה בע"מ (תאגיד). בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פרעון יכולה להיות מוגשת גם ביוזמתם של מי מנושיו של החייב, ובמקרים חריגים, אף ביוזמת היועץ המשפטי לממשלה.

זאת בתנאי שמדובר בחייב שמצבו הכלכלי אינו מאפשר לו לפרוע את חובותיו במועד שנקבע לכך, גם אם מדובר על תשלום שאמור להיפרע בעתיד. גם מי שההתחייבויות הפיננסיות שלו בהווה ובעתיד, גבוהות מהשווי הכולל של הנכסים שבבעלותו, עשוי להיחשב כחייב במצב של חדלות פירעון שזכאי להגיש בקשה למחיקת חובות במסגרת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

יחד עם זאת, חשוב לדעת כי הפתיחה בהליך זה מתאפשרת בדרך כלל רק אם החייב הגיע לסכום חובות מינימלי המוגדר בחוק ומתעדכן משנה לשנה כתלות במעמדו של החייב (יחיד או תאגיד). זאת למעט במקרים שבהם קיימת הצדקה מיוחדת לפתיחה בהליכים למרות שהחוב נמוך יותר. 

תנאי מזכה נוסף לכניסה להליכי חדלות פירעון לטובת מחיקת חובות, הוא שמרכז חייו של החייב בזמן הגשת הבקשה או בששת החודשים שקדמו לכך, יהיה במדינת ישראל, או לחילופין, שיהיו לו עסקים או נכסים בארץ.

מהו חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי ולמה חשוב להכיר אותו?

מה זה חדלות פירעון? חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי הוא דבר חקיקה שנכנס לתוקף ב15-  לספטמבר 2019, במסגרת רפורמה חקיקתית שבאה לקצר ולייעל את האופן שבו הליכי פשיטת רגל התנהלו עד אז, ולאזן בין האינטרסים של החייבים והנושים כאחד, כך שהנושים יוכלו להשיב לעצמם נתח משמעותי יותר מהכספים שחייבים להם והחייב יזכה להזדמנות למחיקת חובות ושיקום כלכלי, בתנאים מקלים והוגנים יותר.

זהו חוק ששווה לחייבים להכיר, משום שהוא מאפשר להשהות את הליכי הגביה וההליכים המשפטיים שנפתחו נגדם, כדי לאפשר להם לשקם את עצמם במסגרת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. 

עורך דין חדלות פירעון יוסף אוזנה

מחיקת חובות למעוטי יכולת – איך מתחילים?

הצעד הראשון למחיקת חובות למעוטי יכולת הוא הגשת בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון. חייב שסכום חובותיו עולה על 153,152 ש"ח (נכון לשנת 2022), יגיש את הבקשה ללשכת הממונה על הליכי חדלות הפירעון במשרד המשפטים, ואילו חייב שסכום חובותיו נמוך מכך, יגיש את הבקשה להוצאה לפועל.

במידה והבקשה תעמוד בתנאים לפתיחה בהליכי חדלות הפירעון, הרשם בהוצאה לפועל יזמן ישיבה להסדר תשלומים בין הנושים לחייב. ככל שהצדדים לא יצליחו להגיע להסדר תשלום שמוסכם על שניהם, הרשם יוציא צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון מול החייב.

במסגרת ההליך, יצוות לחייב נאמן שיהיה אחראי לבדוק לעומק את מצבו הכלכלי ולנהל את הנכסים והחובות שלו, כדי לאפשר פירעון של חלק מחובותיו לנושים. כחלק מהתהליך, יוטלו הגבלות שונות על החייב, כמו צו לעיכוב יציאה מן הארץ והגבלות בחשבון הבנק. 

תוך 9 חודשים ממתן הצו לפתיחת הליך חדלות הפירעון, הנאמן יגיש דוח שיסכם את מצבו הכלכלי של החייב לרשם ההוצאה לפועל או לממונה על הליכי חדלות פירעון (כתלות בגובה החובות והגורם שמולו ההליכים מנוהלים). לאחר שממצאי הדוח ייבחנו, יינתן לחייב צו לשיקום כלכלי, שבמסגרתו יפורט הסדר התשלומים לנושים שיקבע עבורו, שיגבה מתוך הכנסותיו השוטפות ונכסיו, תוך שיקבע סכום מתוך הכנסות החייב שישאר בידיו לצרכי מחיה. 

חייב שיעמוד בהסדר תשלומים זה ובהגבלות המוטלות עליו כחלק מההליכים, יוכל לקבל פטור משארית חובותיו כעבור 3 שנים. אולם אם יתברר במועד מתן צו השיקום הכלכלי, שכושר ההשתכרות של החייב אינו גבוה מדמי המחיה שהוקצו עבורו, רשם ההוצאה לפועל יהיה רשאי לתת לחייב הפטר לאלתר כחלק מהצו. סמכות זו באה במקום ההליך למחיקת חובות למעוטי יכולת שהיה קיים בעבר.

מחיקת חובות למעוטי יכולת – מה המחיר?

כפי שניתן לראות, התהליך למחיקת חובות במסגרת הליכי חדלות פירעון איננו קצר, ואף כרוך במגוון הגבלות לחייבים, החל מהגבלת יציאה מהארץ, דרך הגבלות על חשבון הבנק, הגבלת שימוש בצ'קים ובכרטיסי אשראי ועד להגבלות שונות על חופש העיסוק. חלק מההגבלות ממשיכות ללוות את החייב, עסקיו ובני משפחתו גם לאחר קבלת ההפטר בתום ההליכים, לרבות הפגיעה בשם הטוב ובמוניטין של החייב. לכן חשוב לשקול מראש את כל הסיכויים והסיכונים הכרוכים במחיקת חובות בדרכים השונות, ולהיוועץ עם עורך דין חדלות פירעון כדי למצוא את הפתרון הטוב ביותר עבורכם.

בהקשר זה כדאי לדעת שזמנית עד ל- 15.2.23, חייבים רשאים להגיש בקשה לעיכוב הליכים משפטיים שנפתחו כנגדם למשך תקופה קצרה, במטרה לחתור להסדר חובות מול נושיהם ללא צורך בפתיחת הליך חדלות פירעון.

מה מעמד הנושים במהלך בקשה למחיקת חובות למעוטי יכולת?

במהלך בקשה למחיקת חובות במסגרת הליכי חדל"פ, הנושים מצידם מנועים מלפעול כנגד החייב באופן פרטני, אך רשאים להגיש תביעות חוב לנאמן תוך חצי שנה, במטרה לקבל חלק מכספי החוב שמגיעים להם. אף שהנושים הם לא אלו שמנהלים את ההליכים מול החייב, בית המשפט, הנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון, נדרשים להתחשב בעמדתם וטענותיהם.

מה קורה לאחר הגשת הבקשה?

לאחר הגשת הבקשה למחיקת חובות בהליכי חדלות פירעון, אם החייב עמד במוסר התשלומים שנקבע עבורו במסגרת צו השיקום הכלכלי, ובשאר התנאים וההגבלות בצו, יתרת חובותיו תימחק. אולם מחיקת החובות לא תתאפשר לגבי תשלומים עונשיים כמו קנסות, דמי מזונות וחובות שנוצרו בעקבות מעשי הונאה, מרמה או עבירות פליליות. 

החובות נמחקו! מה עכשיו?

גם אחרי שהחובות נמחקו מלוות את החייב מספר הגבלות, כגון הגבלה על חופש העיסוק במשרות מסוגים מסוימים כמו משרות ציבוריות. כדי להסיר את ההגבלות האלו החייב יצטרך להוכיח לבית המשפט שהוא כשיר לכך, פועל בתום לב ושלא ישוב לסורו מבחינה כלכלית. 

לסיכום

מתעניינים בהליך מחיקת חובות ללא פשיטת רגל? בתהליך זה מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין להסדר חובות.
לתיאום פגישת ייעוץ דיסקרטית מול משרד עו"ד YLaw המתמחה בתחום של מחיקת חובות למעוטי יכולת, חייגו אלינו לטלפון 077-231-3281 או מלאו את פרטיכם בטופס שלפניכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281