לייעוץ ללא התחייבות

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

תקופת חדלות פירעון – כמה זמן לוקח הליך חדלות פירעון?

כמה זמן לוקח הליך חדלות פירעון

הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד לסייע לאנשים וחברות שאינם יכולים לעמוד בהחזר חובותיהם, לשקם את מצבם הכלכלי, להשיב חלק מחובותיהם לנושים בהתאם ליכולתם הכלכלית, לקבל הפטר משארית החובות ולצאת לדרך חדשה. 

חייבים ונושים רבים תוהים לגבי תקופת חדלות פירעון – כמה זמן לוקח הליך חדלות פירעון? התשובה לשאלה זו תלויה במספר גורמים, אך ככלל, הליך חדלות פירעון נמשך כ- 4 שנים, ובמקרים מסוימים ניתן לזרז את התהליך ולקבל הפטר תוך שנה וחצי בלבד.

במאמר זה נסביר מהם השלבים השונים בהליך חדלות פירעון, מה משפיע על משך ההליך, ומה ניתן לעשות כדי לקצר אותו. 

כמו כן, נציג טיפים חשובים למי ששוקל להיכנס להליך חדלות פירעון. המשיכו לקרוא כדי לקבל את כל המידע הדרוש לכם כדי לקבל החלטה מושכלת בנושא חשוב זה.

כמה זמן לוקח הליך חדלות פרעון?

אם תהיתם כמה זמן לוקח הליך חדלות פרעון, חשוב שתדעו כי אורך ההליך תלוי במספר גורמים, ביניהם מורכבות המקרה ושיתוף הפעולה של החייב. אך בדרך כלל, מדובר בתהליך שאורך כארבע שנים עבור מרבית החייבים. 

עם זאת, אין לטעות ולחשוב כי הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא פתרון קסם שמאפשר לחייבים למחוק את החובות ולהתנער מהם במהירות ובקלות. נהפוך הוא – על אף שהחוק מאפשר קבלת הפטר חובות, חשוב להבין שמדובר בתהליך ארוך, מורכב ולעתים אף פולשני במיוחד עבור החייבים ומשפחותיהם. 

לייעוץ ראשוני מעורך דין חדלות פירעון

האם אפשר לקצר את תקופת חדלות פירעון?

קיימים מספר צעדים שניתן לנקוט על מנת לקצר את משך תקופת חדלות פירעון:

  • התייעצות מוקדמת עם עורך דין חדלות פירעון מקצועי – ייעוץ משפטי איכותי עוד לפני הגשת הבקשה יכול לסייע בהליך חלק ויעיל יותר.
  • הכנת הבקשה והמסמכים הנלווים באופן מלא ומדויק – הגשת מסמכים שלמים ועדכניים מקטינה את הצורך בהשלמות ודחיות.
  • עמידה בלוחות זמנים להשלמת מסמכים ומידע – יש לפעול בהתאם לדרישות בית המשפט והנאמן במהירות האפשרית.
  • שיתוף פעולה מלא עם הנאמן וגורמים נוספים – שקיפות ומענה מהיר לבקשות תורמים לקיצור התהליך.
  • עמידה בתנאי תכנית השיקום – עמידה בהתחייבויות מצד החייב מזרזת את קבלת ההפטר.

כאן המקום לציין שקיימות מספר חלופות להליך חדלות הפירעון אשר עשויות להיות מהירות ויעילות יותר במקרים מסוימים: ראשית, ניתן לשקול הסדר חוב מול הנושים שיאפשר מחיקה חלקית של החובות בתמורה לתשלומים סדירים. שנית, במקום פתיחת הליך משפטי, אפשר להגיע לצו תשלומים מול הנושה העיקרי. ולבסוף, ניתן לשקול איחוד של כלל התיקים מול נושה אחד, במקום הליך כולל, דבר המקצר ומפשט את הטיפול בחובות.

בכל מקרה, פנייה לייעוץ משפטי מקצועי היא הכרחית על מנת לזהות את הפתרון האופטימלי עבור כל חייב, תוך שקלול יעילות התהליך אל מול חסכון כספי וזמן.

אולי יעניין אתכם – מחיקת חובות ללא פשיטת רגל (חדלות פירעון).

עורך דין חדלות פירעון

במה תלוי כמה זמן ימשך הליך חדלות פירעון?

כפי שציינו, הליך חדלות הפירעון, החל משלב הגשת הבקשה ועד קבלת ההפטר, אורך בדרך כלל כארבע שנים. אולם במקרים מסוימים ניתן לזרז את התהליך ולקבל הפטר תוך שנה וחצי בלבד. זאת כאשר הוכח כי היכולת הכלכלית של החייב אינה מאפשרת לו לעמוד בתוכנית תשלומים לנושים כלל ולכן ניתן לו הפטר מיידי.

מלבד זאת, משך הליך חדלות הפירעון, תלוי בראש ובראשונה בכך שמגיש הבקשה למתן צו לפתיחת הליכים, יקפיד על הגשת מסמכים שלמים ומדויקים במועד. 

בנוסף לכך, גם הקפדה על עמידה בדרישות נוספות של בית המשפט, הממונה על הליכי חדלות הפירעון במשרד המשפטים או רשות האכיפה והגבייה (ההוצאה לפועל), יכולות להשפיע על תקופת ההליכים. זאת בכפוף לשיתוף פעולה של החייב לאורך כל הדרך עם הנאמן האחראי לליווי שלו לאורך ההליך. 

לעומת זאת, כאשר החובות נובעים ממעשי מרמה חמורים או עבירות הפרת אמונים, בית המשפט רשאי לסרב לבקשת ההפטר לחלוטין, או להאריך את משך ההליך ללא הגבלת זמן. אורך ההליך תלוי אם כן בנסיבות המקרה ובשיקול דעת בית המשפט.

השלבים של הליך חדלות פרעון ושיקום כלכלי

להלן השלבים העיקריים של הליך חדלות פרעון ושיקום כלכלי:

1. קבלת צו לפתיחת ההליכים

הליך חדלות פרעון ושיקום כלכלי מתחיל בהגשת הבקשה למתן הצו לפתיחת ההליכים לגורם המנהלי הרלוונטי, בהתאם למעמדו המשפטי של החייב (אדם פרטי או תאגיד) והיקף חובותיו.

במקרה שהחייב הוא אדם פרטי, הגורם המטפל בבקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון תלוי בגובה החוב:

  • אם החוב עולה על 166,627.31 ש"ח (נכון לשנת 2024) – הבקשה מוגשת לממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים.
  • אם החוב נמוך מ- 166,627.31 ש"ח (נכון לשנת 2024), הבקשה מוגשת לרשות האכיפה והגבייה (לשכת ההוצאה לפועל).

לעומת זאת, כאשר אחד הנושים מבקש לפתוח בהליך, בדרך כלל הבקשה מוגשת ישירות לבית המשפט, בלי קשר לגובה החוב. במקרה זה, הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים מלווה בדרך כלל את התהליך.

הבקשה נבחנת וכאשר נקבע כי החייב אכן אינו מסוגל לפרוע את חובותיו, ניתן לו צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון תוך כ- 30 ימים. הצו מפורסם בפומבי יחד עם פרטי החייב ומופץ לנושים הידועים.

2. תקופת הביניים בהליכים

עם מתן צו לפתיחת הליכי חדלות הפירעון, מתחילה "תקופת הביניים" שאורכה כ- 11 חודשים במקרים של חובות גבוהים, וכ- 9 חודשים במקרים של חובות נמוכים יחסית.

בתקופה זו ממונה נאמן אשר אחראי לתעד ולנהל את נכסי החייב, לטפל בתביעות הנושים כנגדו, ולוודא קיום הסדר תשלומים זמני לנושים.

כמו כן, הנאמן בונה תוכנית למקסום פירעון החובות תוך התחשבות ביכולות התשלום של החייב. החייב מצידו מבצע תשלומים חודשיים מינימליים וכפוף למגבלות שונות.

בתקופה זו גם מוקפאות פעולות אכיפה וגבייה כנגד החייב עד להשלמת ההליכים.

3. הכנת תוכנית תשלומים וצו שיקום כלכלי לחייב

בסיום תקופת הביניים, הנאמן המלווה את החייב בהליך, מגיש דוח לבית המשפט הכולל הערכה של מצבו הכלכלי של החייב והצעה לתוכנית תשלומים קבועה יותר שהחייב יידרש למלא מול הנושים.

אם ההצעה מאושרת ללא התנגדויות, נקבע צו שיקום כלכלי לתקופה של עד 3 שנים, עם אפשרות להארכה נוספת של עד שנתיים בהתאם לנסיבות ולשיקול דעת בית המשפט.

צו השיקום כולל את תנאי תוכנית התשלומים שבה יחויב החייב לעמוד מול נושיו במהלך תקופה זו, שלאחריה יקבל הפטר משאר החובות כלפיהם.

4. קבלת הפטר:

בסוף תקופת צו השיקום הכלכלי שניתן לחייב, אם ביצע החייב את מלוא התשלומים כפי שנדרש במסגרת הצו ותנאי תוכנית התשלומים שאושרה, הוא יהיה זכאי לקבל הפטר משארית חובותיו.

כלומר, יינתן לחייב פטור מלא מכל יתר החובות שהיו תלויים ועומדים כנגדו קודם לכן. 

ברוב המקרים, בסופו של ההליך נמחקים בין 70% ל-90% מכלל החובות שהיו בעבר לחייב, בתנאי שפעל בהתאם לכל התנאים, ההנחיות והמגבלות שהוטלו עליו לאורך כל תקופת ההליך.

רוצים לדעת עוד? לפרטים נוספים על הליכי חדלות פירעון מומלץ לקרוא את המאמר המקיף שלנו בנושא חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי –  מה זה והאם זה יכול לפתור לכם את הצרות

מה עושים לאחר סיום הליך חדלות פירעון?

לאחר קבלת ההפטר וסיום הליך חדלות הפירעון, יש לפעול להסרת כלל ההגבלות שהוטלו על החייב:

ראשית, יש להגיש בקשה לבית המשפט לביטול ההגבלות, מאחר ואלו אינן מוסרות באופן אוטומטי עם קבלת ההפטר.

שנית, גם לאחר הסרת כלל ההגבלות, ייתכן ויישארו השפעות עקיפות של עצם העובדה שעברתם הליך של חדלות פירעון ומחיקת חובות, למשל בהליכי קבלת משכנתא.

לכן, חשוב לנקוט בצעדים המתאימים על מנת להסיר לחלוטין את כל המגבלות הישירות והעקיפות שהוטלו במהלך תקופת ההליך. עורך דין הוצאה לפועל יוכל לייעץ ולעזור לכם בנושאים הללו.

לליווי צמוד ומקצועי בהליכי חדלות פירעון, פנו אל משרד עו"ד YLaw עוד היום!

תמונה של עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
עיקול מקרקעין

עיקול מקרקעין הוא כלי משפטי עוצמתי שמשמש להבטחת תשלום חובות. זהו הליך שבו נאסר על בעל הנכס לבצע עסקאות או פעולות בנכס המקרקעין שלו, במטרה

קרא עוד »
מה אסור לעקל בהוצאה לפועל?

במסגרת הליכי הוצאה לפועל, מתבצעים הליכים שונים כסנקציות על חייב, ביניהם הליכי עיקול. ניתן לעקל רכוש או משכורת של אדם במידה והוא חייב כספים –

קרא עוד »
מי זכאי לפשיטת רגל?

על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אדם הנחשב זכאי להליך חדלות פירעון (פשיטת רגל בשמה החדש) הוא מי שמקיים זיקה מוכחת למדינת ישראל, כגון

קרא עוד »
עו״ד יוסף אוזנה
לוגו עורך דין יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.