*נכון להיום, משרדנו אינו מתעסק בחובות אבודים, אך מאמר זה יכול לספק לכם מידע רב בנושא, קריאה מהנה!
חוב אבוד נוצר כאשר בעל עסק מספק ללקוח שירות או מוצר ולא מצליח לגבות את התשלום תמורתם בערוצים המקובלים.
מעבר לאובדן ההכנסה הנ"ל, שהוא מצער כשלעצמו, ישנה גם בעיית המיסוי על עסקאות כאלו, שהרי בעל עסק שמוציא ללקוח חשבונית מס על שירות או מוצר שסופקו, נדרש לשלם מס הכנסה ומע"מ בגין העסקה, גם אם התשלום תמורתה לא בוצע בפועל.
בשורות הבאות נסביר על האפשרויות לגביית חוב אבוד והצהרת חוב אבוד ברשות המסים, לטובת מי שנתקל במצב כזה ומעוניין לצמצם נזקים.
מהו חוב אבוד?
חובות אבודים הם הגדרה חשבונאית לחובות שלא שולמו בנסיבות שונות, שהופכות את הסבירות לכך שישולמו בעתיד, לנמוכה אף היא.
לדוגמא, כאשר חייב פושט רגל, מקבל הפטר מחובותיו, נעלם, וכן הלאה – סביר להניח שהכספים שהוא חייב לחלק מנושיו, לעולם לא ישובו לחזקתם.
מבחינת בעלי עסקים, חובות אבודים הם בעיה של ממש, ולכן חוקי המס וההלכה הפסוקה בישראל מאפשרים להגיש למע"מ ולמס הכנסה בקשה להכרה בחוב אבוד ולקבל החזר מס בגינם.
יחד עם זאת, חשוב לדעת שקבלת החזר כזה, מחייבת את הנושה לספק לרשות המסים הוכחה לכך שפעל לגביית החוב בכל האמצעים העומדים לרשותו.
האם כדאי להכריז על חוב כאבוד? ומה המשמעות של ההכרזה עבור העסק שלך?
ההכרזה על חוב מסוים כחוב אבוד, היא כדאית, בתנאים מסוימים, עבור בעלי עסקים המתקשים בגביית תשלום על עסקה או עסקאות שבגינן שילמו כבר מס הכנסה ומע"מ.
מצד אחד, באופן זה בעל העסק יוכל לפחות לקבל החזר על הוצאות המיסוי בעסקה, הכוללות גם החזר ממס הכנסה, גם החזר מע"מ וגם החזר של מס קנייה.
במצטבר, ובפרט בעסקאות גדולות, מדובר בסכומי כסף לא מבוטלים שיכולים להיות משמעותיים מאוד מבחינה תזרימית לבעל העסק.
מאידך, ההוצאות המשפטיות הכרוכות בגביית החוב האבוד והזמן שתידרשו להשקיע בתהליך, הופכים את המאמץ לפחות מוצדק במקרים מסוימים.
לכן יש לקבל את ההחלטה בנושא בהתאם לגובה החוב וליחסי העלות-תועלת מול המשאבים שתידרשו להשקיע במיצוי תהליכי הגבייה שהם תנאי להצהרה עליו כחוב אבוד ברשות המסים, ובקבלת ההחזרים.
מה צריך לעשות כדי שחוב יוכרז רשמית כחוב אבוד?
האפשרות לבקש אישור חוב אבוד מרשות המסים ולקבל בגינו החזרי מס, זמינה לטובת נושים שלא עלה בידם ובסבירות גבוהה גם לא יעלה בעתיד, לגבות את התשלום המגיע להם מהחייב.
כאמור, על מנת שחוב יוכרז רשמית כחוב אבוד במס הכנסה ומע"מ, הנושה חייב יהיה להציג לשלטונות המס הוכחות לכך שמיצה את הליכי הגבייה מול החייב בכל הערוצים המקובלים, ובכלל זה – גביית חוב אבוד הוצאה לפועל ונקיטת הליכי גבייה בליווי עורך דין להסדר חובות.
מה ההשלכות על הכרזת חוב אבוד מול רשויות המס?
הכרזת חובות אבודים ברשויות המס איננה מונעת מהנושא להמשיך לפעול לגביית החוב שהוכר כחוב אבוד, גם אם קיבל כבר את החזר המס עבור העסקה שקשורה בחוב זה.
הסיבה שרשות המסים מאפשרת זאת, היא שעצם הכרזה על חוב כאבוד מבטלת רק את חבות המס של העסק בגינו, אך לא מבטלת את ההפסד של העסק על המוצר או השירות שנמכרו בעסקה שהחייב לא שילם תמורתה.
בכל מקרה, ככל שהנושא הצליח לבסוף בגביית החוב האבוד מהחייב, הוא יידרש לדווח לרשות המסים על כך ולשלם מחדש את המסים שבגינם ניתן לו ההחזר.
האם הכרזת חוב אבוד, פוטרת את החייב לגמרי?
הכרזת חוב אבוד ברשויות המס ומתן החזר מס לנושה בהתאם למסים ששילם על עסקת החוב, אינה פוטרת את החייב מתשלום על העסקה המדוברת. כאמור לעיל, לנושה שמורה הזכות להמשיך ולנקוט בהליכי גבייה בהקשר לחוב זה מול החייב.
זאת משום שהמונח "חוב אבוד" חל על היחסים שבין הנושה לרשות המסים, ואיננו משנה כהוא זה את יחסיו של הנושה עם החייב.
לסיכום
הטיפול בחובות אבודים הוא לא עניין פשוט. לא אחת נושים נדרשים להעסיק גם חוקר פרטי וגם עורך דין חדלות פירעון, על מנת להוכיח לרשות המסים שהחייב ברח מהארץ או מבריח נכסים ונמנע במכוון מתשלום חובו.
בהינתן האתגר הכרוך בכך, חשוב לבדוק מראש אם החזרי המס שתקבלו מרשות המסים בגין החוב האבוד, הם גבוהים מההוצאות שתידרשו להוציא לטובת העניין.