לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

מהי הרמת מסך? מתי זה עלול לקרות לבעלי חברות? ואיך מתמודדים?

הרמת מסך ההתאגדות

בחברה בע"מ, קיימת הפרדה ברורה בין הישות המשפטית של החברה לבין בעלי המניות שלה, הידועה בכינוי "מסך ההתאגדות". משמעות ההפרדה היא שכברירת מחדל, אין אפשרות לדרוש מבעלי המניות לשלם את חובותיה של החברה. 

מטרתו של מסך ההתאגדות הינה לתמרץ את בעלי המניות לקחת סיכונים וליזום פעילויות עסקיות, ובכך לתרום לצמיחה ולשגשוג של החברה והמשק כולו. עם זאת, במקרים חריגים, בית המשפט עשוי להורות על הרמת מסך, שהיא מהלך שנועד לבטל את ההפרדה בין החברה לבעליה ולחייב את בעלי המניות לשלם אישית את חובות החברה. 

אם הוגשה כנגדכם תביעה שבה אתם נתבעים אישית מתוקף היותכם בעלי מניות בחברה מסוימת, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המצב, היא להזדרז ולפנות לייעוץ משפטי. בנוסף, כדאי לקרוא את המאמר שלפניכם כדי להבין לעומק את כל הפרטים שכדאי לדעת על תהליך הרמת מסך ההתאגדות.

ליצירת קשר עם עורך דין חובות מומחה לייעוץ בנושא הרמת מסך ההתאגדות – פנו אל משרד עו"ד YLAW בהקדם באמצעות הטופס או בטלפון.

מה זה הרמת מסך?

הרמת מסך היא פעולה משפטית יוצאת דופן, בה בית המשפט מבטל את ההפרדה בין החברה לבעלי מניותיה ומטיל על כתפי בעלי המניות את האחריות לחובות החברה. הרמת מסך פוגעת בעיקרון האישיות המשפטית הנפרדת הקיים בדיני החברות במטרה להגן על בעלי המניות בחברה מפני לקיחת סיכונים עסקיים חיוניים. לכן הרמת מסך מתבצעת רק במקרים חמורים ונדירים בהם יש עילה ברורה לפי סעיף 6 בחוק החברות, להרים את מסך ההתאגדות של החברה. כך למשל במקרה של חשד לשימוש לרעה במחיצה המשפטית שבין החברה לבין בעלי מניותיה, אשר עלול לשמש כמסווה לפעילות פסולה, הונאת נושים, התחמקות מאחריות משפטית או מחויבויות חוזיות וכדומה. במקרים כאלו, נטל ההוכחה מוטל על הנושים המעוניינים בהסרת מסך ההתאגדות.

עורך דין חובות יוסף אוזנה

מתי בית המשפט עלול להחליט על הרמת מסך?

חוק החברות, בסעיף 6, מפרט תנאים שבהתקיימם בית המשפט יכול, אם השתכנע כי הדבר הוגן וראוי בנסיבות העניין, להטיל על בעל מניות את חובות החברה. המקרים הללו הם ניצול לרעה של מעמדה המשפטי הנפרד של החברה. המקרה הראשון שהחוק מתייחס אליו, מתקיים כאשר נעשה שימוש במסך ההתאגדות במטרה להונות אדם או לפגוע בנושה של החברה.

המקרה השני מתייחס לשימוש במסך ההתאגדות שפוגע במטרות החברה תוך נטילת סיכון מופרז ביחס ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה. דוגמאות למצבים כאלה כוללות מצב שבו בעל מניות מנצל את משאבי החברה למטרותיו הפרטיות, ובכך פוגע בבעלי המניות האחרים, או כאשר החברה פועלת באמצעות "מימון דק" – כלומר, בעלי המניות משקיעים מעט מאוד הון עצמי או כלל לא, והחברה מתבססת בעיקר על מינוף פיננסי. במצב כזה, בעלי המניות למעשה לא לוקחים סיכון משמעותי ומסכנים בעיקר את כספי הנושים. 

חשוב לציין כי בעל מניות יחויב אישית לשאת בחובות החברה, רק אם ניתן יהיה להוכיח שהוא חשד או ידע על השימוש הלא ראוי או על הנסיבות שהובילו אליו. 

איך תתמודדו עם הרמת מסך ההתאגדות בחברה שלכם?

על מנת להתמודד עם האפשרות של הרמת מסך ההתאגדות בחברה שלכם, מומלץ לנקוט במספר צעדים מניעתיים. 

  1. הקפידו על הפרדה ברורה בין ענייני החברה לענייניהם הפרטיים של בעלי המניות, הן מבחינה פיננסית והן מבחינה תפעולית. 
  2. וודאו כי החברה ממומנת בהון עצמי ראוי ואינה מסתמכת באופן מופרז על מינוף. 
  3. הימנעו מנטילת סיכונים עסקיים בלתי סבירים שעלולים לסכן את יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה. 
  4. במקרה שהוגשה נגדכם תביעה להרמת מסך, מומלץ להתייעץ בהקדם עם עורך דין חובות וחדלות פירעון. עורך דין חובות מנוסה יוכל להעריך את הסיכון הממשי להרמת מסך במקרה שלכם, לייעץ על אסטרטגיית ההתמודדות המשפטית המתאימה ביותר ולסייע לכם בגיבוש הסדרי חוב, אם יידרשו, על מנת למזער את החשיפה האישית שלכם.
רוצים להתייעץ עם עורך דין חובות מומחה

שאלות נפוצות בנושא הרמת מסך ההתאגדות

ריכזנו עבורכם 4 שאלות נפוצות על הרמת מסך בחברות.

מה זה הרמת מסך בחברת מעטים? ואיך מתמודדים?

הרמת מסך בחברת מעטים היא הרמת מסך בחברה אשר אינה נסחרת בבורסה, כלומר אינה חברה ציבורית. מדובר בחברה שגם לא יכולה להיות חברה בת של תאגיד ציבורי ושמספר הבעלים בה לא עולה על חמישה. הדבר הנכון לעשות במקרה כזה הוא להתייעץ בהקדם עם עו"ד חובות כיצד לפעול למזעור הנזק הפוטנציאלי עבור החברה ובעליה.

אולי יעניין אתכם – הליך פשיטת רגל לעצמאי – כל מה שכדאי (מאוד) שתדעו >>

מה זה הרמת מסך בחברה משפחתית? ומה נכון לעשות במקרה זה?

הרמת מסך בחברה משפחתית, היא הרמת מסך ההתאגדות בחברה פרטית שבה בעלי המניות והמנהלים הם לרוב קרובי משפחה. מבחינת בתי המשפט בארץ, קיימות סיבות רבות יותר להרמת מסך בחברות משפחתיות, מאחר וככל שהמבנה הארגוני הוא יותר "משפחתי", כך גדל הסיכון לטשטוש גבולות וקושי לאזן בין האינטרסים של החברה לבין האינטרסים של המשפחה. לכן לבעלי מניות בחברה משפחתית העומדת לקראת הרמת מסך חשוב לשקול היטב את מעשיהם ולפעול בתום לב ושקיפות מקסימליים, שכן התנהלותם עלולה להיות נתונה לביקורת שיפוטית בהמשך. זאת בנוסף לחשיבות ההגינות כלפי עובדי החברה בתהליך.

אולי יעניין אותך – פירוק חברה עם חובות – איך עושים את זה?

מה זה הרמת מסך חלקית?

דחיית זכותו של בעל מניות בחברה כנושה מהווה למעשה סוג של הרמת מסך חלקית. כתוצאה מההדחייה הזו, זכות התביעה של בעל המניות ביחס לנכסים מסוימים מועברת לטובת כלל הנושים. 

מה סדר העדיפויות בפירעון חובות החברה בתהליך הרמת מסך?

בדרך כלל, הנושים הראשונים בתור לפירעון חובות החברה בתהליך הרמת מסך, יהיו הנושים המובטחים של החברה, שהם נושים חיצוניים כמו בנקים, אשר מחזיקים בזכויות שעבוד קבועות על נכסי החברה. הקבוצה הבאה בתור תהיה הנושים בדין קדימה, הכוללת נושים פנימיים כמו עובדי החברה, הזכאים להיפרע מהחברה לפני נושים אחרים.

למדו עוד – העדפת נושים בפשיטת רגל – הסבר מלא על התהליך >>

לסיכום

אם הוגשה נגדכם תביעה שבה אתם נתבעים אישית כבעלי מניות בחברה, זה הזמן לפנות לייעוץ משפטי עם עורך דין חובות מקצוען. במסגרת הייעוץ, ייבחן הסיכון שבית המשפט יבצע הרמת מסך כלפיכם ותגלו כיצד ניתן למזער את הסיכוי לכך.

פנו עכשיו למשרד עו"ד YLaw כדי להעריך את מידת החשיפה האישית שלכם כבעלי מניות בחברה ולגלות דרכי פעולה שיעזרו להגן על הנכסים הפרטיים שלכם מתביעות נגד החברה.

Picture of עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
מה אסור לעקל בהוצאה לפועל?

במסגרת הליכי הוצאה לפועל, מתבצעים הליכים שונים כסנקציות על חייב, ביניהם הליכי עיקול. ניתן לעקל רכוש או משכורת של אדם במידה והוא חייב כספים –

קרא עוד »
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281