לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

מה זה צו הבאה והאם ניתן לבטל אותו?

צו הבאה

צו הבאה הינו אחד מהליכי הגבייה הקיימים במערכת ההוצאה לפועל, אשר מטרתה העיקרית היא לאפשר לזוכה במשפט לממש את זכותו ולגבות את הכספים המגיעים לו מהחייב. 

צו הבאה משמש ככלי בידי רשויות האכיפה והגביה (ההוצאה לפועל) על מנת להביא את החייב להתייצב מול רשם ההוצאה לפועל. השימוש בצו זה נעשה במקרים בהם יש צורך בנוכחותו הפיזית של החייב בהליך שהוא מסרב להתייצב אליו. למשל, כשצריך לבצע לחייב חקירת יכולת כלכלית בהוצאה לפועל, לקבוע עבורו הנחיות להסדרת חובו או כדי לקבוע לו צו תשלומים

הגורם המוסמך להנפיק צו הבאה הוא ראש ההוצאה לפועל. לאחר הנפקת הצו, החייב מחויב להתייצב במועד הנקוב בפני רשויות ההוצאה לפועל.
קיימת אפשרות לבטל צו הבאה במקרים מסוימים. אך בשל מורכבות ההליך והשלכותיו האפשריות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל מנוסה על מנת לקבל ייעוץ וייצוג הולמים.

אבל לפני הכל – צפו בסרטון הבא בו אני מסביר את הטעות #1 של אנשים שנקלעים לחובות

מה זה צו הבאה? הסבר מעמיק

צו הבאה הינו הוראה המופנית למשטרת ישראל, לעצור חייב מסוים ולהביאו ללשכת ההוצאה לפועל. צו זה מונפק על פי בקשת הזוכה בפסק דין, במקרים שבהם החייב נמנע מלהתייצב לבירור, לחקירת יכולת או לבדיקה אצל חוקר הוצאה לפועל, אליהם זומן.

כלומר, צו הבאה הינו כלי משפטי שמחייב את החייב להתייצב בפני רשם ההוצאה לפועל.
במקרים בהם החייב לא מתייצב לחקירת יכולת, לבירור או לבדיקה אליהם הוזמן, קיימת אפשרות להוציא נגדו צו הבאה. עם זאת, ישנם מספר מקרים בהם לא ניתן להפעיל צו זה, כגון נגד קטינים, פסולי דין או קרובי משפחה מדרגה ראשונה של הזוכה, למעט במקרים של תיקי מזונות.

טרם הנפקת צו ההבאה, מנהל לשכת ההוצאה לפועל ישגר לחייב התראה המציינת כי במידה והחוב לא ייפרע, יינתן נגדו צו הבאה. צו זה יוצא רק לאחר חלוף חודשיים ממועד המצאת האזהרה לחייב ולפחות 14 יום לאחר מסירת ההתראה, ובתנאי שהחוב טרם שולם.

רשם ההוצאה לפועל מוסמך לתת הוראה לשחרר את החייב בכפוף למתן ערובה, ובלבד שיופיע בפניו בתוך 24 שעות.

עורך דין הסדר חובות יוסף אוזנה

מטרתו העיקרית של הצו היא לאפשר לרשם לערוך חקירת יכולת לחייב ולקבוע הנחיות בנוגע לתשלום החוב, כאשר ההוראה המרכזית היא קביעת צו תשלומים. יחד עם זאת, לרשם ההוצאה לפועל יש סמכות לתת הנחיות נוספות שנועדו לסייע בגביית החוב, אך עלולות לפגוע משמעותית בחייב ובהתנהלותו העתידית. 

לכן, במקרה של קבלת צו הבאה לחקירת יכולת, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי.
חשוב לציין כי צו הבאה אינו עניין של מה בכך. לרוב זוהי "יריית הפתיחה" המסמנת את תחילתו של הליך הכולל חקירה כלכלית של החייב ולעתים אף הטלת מגבלות חמורות עליו. יחד עם זאת, ישנן דרכים למנוע את ההשלכות הללו.

ליצירת קשר לייעוץ עם עורך דין הוצאה לפועל מומחה, מלאו את פרטיכם בטופס או חייגו בהקדם אל משרד עו"ד YLaw.

מי זכאי לבקש צו הבאה?

זוכה בפסק דין כספי (אדם שמחזיק בפסק דין לטובתו המחייב אדם אחד לשלם לו סכום כספי כלשהו), רשאי לפנות בבקשה להוצאת צו הבאה כנגד החייב. מקרים אלו כוללים את אי התייצבותו של החייב לבירור שאליו זומן, הימנעותו מלהגיע לחקירת יכולת שנקבעה לו, או אם החייב לא הופיע לבדיקה שתואמה עבורו אצל חוקר הוצאה לפועל. 

ברוב המקרים, הוצאת צו הבאה לפועל אינה מתרחשת באופן אוטומטי עם היעדרותו של החייב מהבירור או מהחקירה. הצו מופעל רק לאחר שהזוכה, האדם שהחוב מגיע לו, או עורך הדין מטעמו, מגישים בקשה מפורשת לכך.

אולם למרות האפשרות להוציא צו הבאה כנגד חייב, ישנן קטגוריות מסוימות של חייבים אשר חסינים מפני צו זה. אלו כוללים: אדם שטרם הגיע לגיל 18, המוגדר כקטין, אדם שהוכרז כפסול דין, וכן הבעל או האישה של הזוכה, ילדיו או אחד מהוריו, כל עוד לא מדובר בתיק מזונות, שכן בתיקי מזונות כן קיימת אפשרות לבקש שיוצא צו הבאה לבן משפחה מדרגה ראשונה. 

איך מגישים בקשה להוצאת צו הבאה?

לצורך הוצאת צו הבאה, יש להגיש בקשה מתאימה בפני רשם ההוצאה לפועל. הבקשה תוגש באמצעות טופס ייעודי (טופס 509), תוך סימון האפשרות "צו הבאה" (בקשה מס' 60) בסימן X. 

חשוב לשים לב כי החל מתאריך 18.03.2022, חלה חובה על חייבים וזוכים המיוצגים על ידי עורכי דין להגיש מסמכים מסוימים, כגון בקשות, תגובות, הודעות ודיווחים, באופן מקוון בלבד, בהתאם לתקנות הרלוונטיות. 

לעומת זאת, חייבים וזוכים שאינם מיוצגים על ידי עורכי דין רשאים לבחור בין הגשה מקוונת לבין הגשה ידנית של המסמכים.

כמה עולה להגיש צו הבאה?

תשלום צו הבאה באינטרנט כרוך בתשלום אגרה בגובה כ- 192 ₪ (נכון לשנת 2024).

מה זה חקירת יכולת? ומהן סמכויות רשם ההוצאה לפועל בחקירת יכולת?

רשם הוצאה לפועל מוסמך לערוך חקירת יכולת כלכלית לחייב. מדובר על הליך שבו נבחנים היבטים שונים של מצבו הפיננסי של החייב. החקירה מתמקדת בגורמים כגון נכסיו של החייב, רמת הכנסתו ומקורותיה, תנועותיו אל ומחוץ לישראל, התחייבויותיו הכספיות והוצאותיו השוטפות.

מטרתה של חקירת היכולת הכלכלית של החייב, היא לעמוד על יכולתו של החייב לציית לפסק הדין או להשיב את חובו לזוכה בפסק הדין, שבעקבותיו נפתחו הליכי ההוצאה לפועל. 

חשוב לדעת כי כאשר חייב מובא בפני ההוצאה לפועל באמצעות צו הבאה, לרשם ההוצאה לפועל מוקנות סמכויות נרחבות ביותר ביחס אליו, כפי שמעוגן בסעיף 69יג(ב) לחוק ההוצאה לפועל. רשם ההוצאה לפועל מוסמך לקבל כמעט כל החלטה הנדרשת לצורך פירעון החוב על ידי החייב.

בין היתר, הרשם רשאי לדרוש את כל המידע הרלוונטי לנכסיו הפיננסיים של החייב, הכנסותיו והתחייבויותיו האחרות. כמו כן, הרשם יכול להורות לחייב להמציא מסמכים במועד מאוחר יותר, לשנות או להוציא צו תשלומים, להטיל הגבלות כגון עיכוב יציאה מהארץ או עיקול, וכן לחייב את החייב להתייצב לחקירת יכולת נוספת. 

כמו כן, החייב נדרש לחתום על מסמך המהווה ויתור על סודיות בקשר לפעולות שיינקטו לגביו במסגרת ההוצאה לפועל.

בהתאם לממצאי החקירה, רשאי הרשם לקבוע את גובה התשלומים שעל החייב לשלם ואת הסכומים שישולמו, ככל שהדבר נדרש.

כיצד ניתן למנוע קבלת צו הבאה?

במספר נסיבות, לא ניתן יהיה להוציא לפועל צו הבאה שהוצא נגד חייב. מקרים אלה כוללים:

  • כאשר החייב משרת בצה"ל, בין אם בשירות חובה או במילואים.
    אולי יעניין אותך גם – בשורה חשובה לבעלי חובות בעקבות מלחמת חרבות ברזל.
  • אם קיים חשש כי הבאת החייב תפגע בבריאותו.
  • במידה וכתוצאה מהבאת החייב, קטין מתחת לגיל 14 הנתון לאחריותו או אדם חסר ישע התלוי בו יוותרו ללא השגחה.
  • כאשר החייב שוהה במאסר או במעצר.
  • אם לחייב מגבלה אחרת המונעת את ביצוע הצו.

כמו כן, ניתן להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל במטרה לבטל צו הבאה, תוך הסתמכות על סעיף 77א לחוק ההוצאה לפועל. משמעות הדבר היא, שכאשר חייב מתחיל בהליך חדלות פירעון, הוא רשאי לבקש עיכוב זמני של ההליכים נגדו, כמו גם ביטול עיקולים וצו ההבאה שהוצאו נגדו.
זאת מתוך הנחה שהחייב פונה להליך מסודר של חדלות פירעון במטרה להסדיר את חובותיו. במקרה כזה, יש למלא את טופס הבקשה (טופס 705) בהתאם להנחיות, תוך ציון קוד הבקשה 61.

האם ניתן לבטל צו הבאה בהוצאה לפועל?

כן. חייב המבקש לבטל צו הבאה שהוצא נגדו, נדרש להגיש בקשה מתאימה בכתב באמצעות טופס ייעודי (טופס 214) המיועד לביטול, עיכוב או חידוש הליכים והגבלות.

בטופס הבקשה, יש לבחור בסעד מס' 62 ("ביטול הליכים") ולציין במפורש כי ההליך המבוקש לביטול הוא "צו הבאה".

לבקשה יש לצרף תצהיר המפרט את העובדות המהוות בסיס לבקשת הביטול.

הנסיבות שבהן צו ההבאה שהוצא נגד החייב עשוי להתבטל, כוללות את המצבים הבאים:

  1. כאשר החייב פרע את מלוא החוב או הסכום שבגינו הוצא הצו.
  2. במידה והחייב הפחית את חובו בשיעור שהוביל להוצאת הצו מלכתחילה.
  3. אם הזוכה הגיש בקשה בכתב לביטול הצו.
  4. כאשר החייב המציא ערובה בהתאם להוראת רשם ההוצאה לפועל.
  5. אם החייב הציג סיבה אחרת המצדיקה את אי ביצוע הצו.

בקצרה, חייב אשר הוצא נגדו צו הבאה במסגרת הליכי הוצאה לפועל, זכאי להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל במטרה לבטל את הצו. הרשם מוסמך לבטל את הצו במידה והחייב יציג נימוקים מספקים המצדיקים זאת, או אם החייב כבר שילם את החוב או המציא ערובה בהתאם להנחיות הרשם. חשוב גם לדעת כי רשם ההוצאה לפועל מוסמך לבטל את הצו גם מיוזמתו, בהתקיים התנאים המתאימים לכך. כמו כן, הרשם יבטל את הצו גם בעקבות בקשה בכתב שהוגשה על ידי הזוכה.

נסיבות בהן צו הבאה עשוי להתבטל

החשיבות של ליווי עורך דין חובות מומחה בהתמודדות עם צו הבאה

התמודדות עם צו הבאה בהוצאה לפועל היא הליך מורכב ורגיש, אשר מטבע הדברים, דורש ידע משפטי וניסיון רב. בהתחשב בעובדות אלו, ליווי צמוד של עורך דין חובות מומחה להוצאה לפועל הוא קריטי להשגת התוצאה הטובה ביותר עבורכם. עורך דין חובות מנוסה ומקצועי ידע להנחות אתכם לאורך כל שלבי ההליך, החל מייעוץ לגבי הצעדים הנדרשים, דרך הכנה מיטבית לחקירת היכולת הכלכלית מול רשם ההוצאה לפועל, וכלה בפעולות לביטול צו ההבאה או השגת הסדר תשלומים נוח יותר מול הנושים. 

לסיכום, אל תתמודדו לבד עם האתגרים הנלווים לקבלת צו הבאה להוצאה לפועל. צרו קשר עוד היום עם משרד עו"ד חובות YLaw, המתמחה בייצוג חייבים בהליכי הוצאה לפועל, לקבלת סיוע מקצועי ואישי שיקדם אתכם לפתרון הטוב ביותר עבורכם.

עורך דין הוצאה לפועל
Picture of עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
מה אסור לעקל בהוצאה לפועל?

במסגרת הליכי הוצאה לפועל, מתבצעים הליכים שונים כסנקציות על חייב, ביניהם הליכי עיקול. ניתן לעקל רכוש או משכורת של אדם במידה והוא חייב כספים –

קרא עוד »
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281