לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

הפטר מותנה – בדרך לשיקום כלכלי 

הפטר-מותנה

"הפטר מותנה" הוא מונח שהיה בשימוש בעבר במסגרת הליכי פשיטת רגל, שהיו נהוגים עד ה- 15 בספטמבר בשנת 2019. זהו התאריך שבו למעשה נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש – שהחליף את פקודת פשיטת הרגל ואופן ניהול הליכי הפש"ר במתכונתם הישנה.

במאמר זה נסביר מהו הפטר מותנה ומה היתה משמעותו בעבר, מה האלטרנטיבה של ההפטר המותנה היום, באילו תנאים ניתן כיום הפטר לחייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ומה חשיבות הסיוע המשפטי בתהליך.

מעוניינים להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל בנושא השגת הפטר מותנה? פנו כעת אל משרד עו"ד YLaw, באמצעות האתר או בטלפון: 077-231-3281.

מהו הפטר מותנה ומה משמעותו?

עד לספטמבר 2019, הפטר מותנה היה מונח שהתייחס לצו שבית המשפט נהג להוציא עבור חייבים שנכנסו להליכי פשיטת רגל. בצו זה נקבעה לחייב תוכנית תשלומים לנושים שלו או תשלום של נתח מסוים מחובותיו לפי יכולת ההחזר שלו, כתנאי לכך שיקבל הפטר חלוט (הפטר מוחלט מחובותיו) בסוף הליך פשיטת הרגל.

כיום, במסגרת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המושג הפטר מותנה מחובות, כבר איננו נמצא בשימוש עוד. במקומו נכנסו לז'רגון המשפטי הנוגע לתחום של מחיקת חובות, מונחים חדשים ועדכניים יותר, הקשורים באופן שבו מתנהלים הליכי חדלות הפרעון בהתאם למתכונתם החדשה.

מה האלטרנטיבה של הפטר מותנה היום – לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?

כיום, חייבים יכולים לקבל הפטר במסגרת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המחליפים את הליך פשיטת הרגל שהיה נהוג עד ספטמבר 2019. החוק החדש מאפשר לחייבים לקבל סיוע מהמדינה בתהליך לפירעון נתח מסוים מחובותיהם לנושיהם, תוך עמידה בהגבלות מסוימות ולמידת מיומנויות להתנהלות כלכלית נבונה ונכונה יותר. אלו מתבצעים במסגרת השלב העיקרי בהליכים שמתחיל בעקבות הצו לשיקום כלכלי. חייבים שעומדים בתנאים ובהגבלות בצו השיקום הכלכלי, רשאים לקבל בתום ההליכים, שלרוב אורכים כ- 4 שנים מקצה לקצה – הפטר (פטור) משארית חובותיהם.

עורך דין חדלות פירעון יוסף אוזנה

מתי תקבלו הפטר בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ומהם התנאים בהם החייב צריך לעמוד?

הליכי חדלות פירעון מתחילים בהגשת בקשה לפתיחת הליכים ביוזמת החייב עצמו או הנושים שלו. אחרי קבלת צו פתיחת הליכים, החייב נכנס לתקופת ביניים שאורכת כשנה, שבה המצב הכלכלי שלו נבדק לעומק, ההליכים נגדו מוקפאים ולנושים יש הזדמנות להגיש תביעות חוב כנגדו. 

בשנה הזו, על החייב להגיש לנאמן שמלווה אותו בהליכים, דוחות על ההכנסות וההוצאות שלו ולשלם סכום חודשי קבוע לקופת הנשייה שלו. בנוסף, עליו לעמוד בהגבלות שונות כמו איסור יציאה מהארץ והגבלת שימוש בצ'קים ואשראי.

בסוף תקופה זו, אם החייב עמד בדרישות הנ"ל ובדיקת היכולת הכלכלית שלו מעידה על כך שחובותיו נצברו בתום לב ולא בעקבות פעילות פלילית או התנהלות כלכלית מפוקפקת (חובות הימורים וכדומה), הוא יקבל צו לשיקום כלכלי.

במסגרת צו זה, החייב ייכנס לתקופת הבראה כלכלית שנמשכת כ- 3 שנים וכוללת תוכנית תשלומים לנושים שהותאמה ליכולת ההחזר הממשית שלו, מתווה למימוש של נכסיו לטובת החזר חובות לנושים, עמידה בהגבלות כצו איסור יציאה מהארץ, הגבלות כלכליות, הגבלה על הקמה ומעורבות בחברות חדשות, הגבלת הוצאת דרכון וכדומה. בנוסף לכך, החייב יידרש לקחת חלק בתוכנית לשיפור הרגליו הכלכליים.

חייב שעמד בכלל התנאים וההגבלות שהוזכרו לעיל (כולל כל הגבלה או תנאי נוסף שנקבעו עבורו במסגרת ההליכים), ובתוכנית התשלומים לקופת הנשייה שנקבעה בצו השיקום הכלכלי – יקבל בסוף התקופה הפטר מהחובות הנותרים, שמשמעו פטור מתשלום שארית החובות שלו לנושים.

יחד עם זאת, יש לציין שבמידה ומבדיקת היכולת הכלכלית של החייב, עולה שהצרכים והוצאות המחיה הבסיסיות שלו, חורגים מיכולת השתכרותו – הוא עשוי לקבל הפטר לאלתר במסגרת צו השיקום הכלכלי, שהוא הפטר מיידי מחובותיו ללא צורך בהמשך ההליכים.

מה קורה אם תנאי קבלת ההפטר לא קוימו בידי החייב?

חייב שנכנס להליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, רק במטרה להתנער מהצורך לפרוע את חובותיו לנושיו, או כזה שלא מכבד את התנאים וההגבלות שנקבעו לו במסגרת ההליכים – עשוי לגלות שתקופת השיקום הכלכלי שלו מתארכת מעבר לשלוש השנים שהיא אמורה להימשך, ואף להיות מנוע מהמשך ההליכים ללא אפשרות לקבל את הפטר החובות המיוחל כלל. במקרים מסוימים, התנהלות שלא בתום לב מצד החייב, עלולה להוביל גם לחיובו בקנסות ולפתיחת הליכים פליליים עם רישום פלילי כנגדו. לכן חשוב ביותר לכבד את תנאי התוכנית ואת כלל ההגבלות שנקבעות במסגרתה.

לסיכום – חשיבות הסיוע המשפטי בתהליך לקבלת הפטר בדרך לשיקום כלכלי

בתהליך לקבלת הפטר בדרך לשיקום כלכלי, ישנה חשיבות רבה לעבודה עם עורך דין חדלות פירעון טוב, שמכיר היטב את ההליכים במתכונתם הנוכחית. עו"ד חובות שיש לו היכרות נרחבת עם הליכי חדלות הפירעון החדשים, יידע כיצד לכוון את החייב להתנהלות נכונה בהליכים, שתגדיל את הסיכויים להשגת ההפטר המיוחל, ללא עיכובים מיותרים.

לסיוע בנושא מחיקת חובות – בין אם במסגרת השגת הפטר באמצעות הליכי חדלות פרעון ושיקום כלכלי, ובין אם במסגרת הסדר חוב, איחוד תיקים או אמצעים משפטיים אחרים, פנו כעת אל משרד עורכי דין YLaw ותנו לנו לסייע לכם לעשות את הצעד הראשון והקריטי, בדרך לשיקום הכלכלי שלכם!

Picture of עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281