לייעוץ ללא התחייבות

077-231-3281

משרדנו מתמחה בהסדר חובות מעל 40,000 ש"ח. נשמח לעמוד לשירותכם במקרים של חובות בסכום זה ומעלה

הפטר לאלתר – מתי אפשר לקבל ומה הסבירות שיאשרו את הבקשה?

הפטר לאלתר

כאשר בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי, החייב נמצא במצב כלכלי ייחודי שבו אין ביכולתו לעמוד בתשלומי החוב החודשיים לנושים שלו, הוא עשוי לקבל הפטר מיידי מחובותיו – מה שנקרא "הפטר לאלתר". 

מדובר בצו בית משפט שפוטר את החייב מתשלום של כל החובות שצבר ונכללו בהליך חדלות הפרעון שלו. מצב כזה יכול לקרות אם הוצאות המחיה החודשיות והצרכים הבסיסיים של החייב, גבוהים מיכולת ההשתכרות שלו כך שאין לו אפשרות להחזיר את חובותיו במקביל לכיסוי ההוצאות הבסיסיות. 

במדריך זה נפרט באיזה מצב ינתן הפטר לאלתר, מהם התנאים לקבלת הפטר לאלתר – מי זכאי לקבלו ומי לא, והחשיבות של ליווי משפטי איכותי מטעם עורך דין חובות בתהליך לקבלת הפטר כזה.

באיזה מצב ינתן הפטר לאלתר?

הפטר לאלתר הידוע גם בתור "הפטר מיידי", הוא במהות שלו, צו הפטר שמיועד לחייבים מוגבלי יכולת, אשר נמצאים בהליך חדלות פרעון ושיקום כלכלי. 

סעיף 167 לחוק חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי מעניק לבתי המשפט שיקול דעת רחב בנוגע למתן פטור מתשלומים לחייבים מסוימים. הסעיף קובע כי במקרים בהם הכנסותיו של החייב אינן מאפשרות לו עמידה בכיסוי הצרכים הבסיסיים שלו ושל המשפחה שלו, אשר מכונים "דמי מחיה", בית המשפט רשאי לפטור אותו לגמרי מכל חובותיו הכספיים.

מדובר בסמכות חריגה, שבאה לשמש כמעין "רשת ביטחון" עבור חייבים שהטלת חובות תשלום עליהם תביא בהכרח לקריסתם הכלכלית המוחלטת. הפטור המיידי מהחובות נועד לאפשר שיקום כלכלי אמיתי של החייב ובני משפחתו לאחר מכן. כך שלמעשה, במקרים קיצוניים, החוק בעצם מעדיף לוותר לחייבים על החזר חובות על פני גרימת נזק בלתי הפיך לחייב ולמשפחתו.

יחד עם זאת חשוב לדעת שלא כדאי להסתמך על האופציה של קבלת הפטר לאלתר מבית המשפט, מאחר שהשימוש בסמכות זו הוא נדיר יחסית. 

בנוסף לאופציה הזו, הפטר לאלתר יכול להינתן גם לפי סעיף 170 בחוק חדלות פרעון, אם חלה  ירידה משמעותית ביכולת ההשתכרות של החייב. במצבים אלו גם אם החייב כבר קיבל צו שיקום כלכלי שמתנה את מתן ההפטר שלו בעמידה בתוכנית החזרים לחייבים, לעיתים אפשר לשנות אותו לצו הפטר מיידי על ידי הגשת בקשה לשינוי הצו באמצעות עורך דין פשיטת רגל.

עורך דין מחיקת חובות לשירותכם

מידע נוסף בנושא

הנה מספר כתבות נוספות שעשויות לעניין אתכן:

מהם התנאים לקבלת הפטר לאלתר?

בקביעת התנאים למתן הפטר מלא מחובות לחייבים, המחוקק ניסה לאזן בין שתי מטרות: מצד אחד, לספק הקלה כלכלית לחייבים שנמצאים במצבים קיצוניים, ומצד שני – למנוע ניצול לרעה של החוק.

הפטר לאלתר לא ינתן למי שיענה על אחד מהסעיפים האלה 

בהתאם לנאמר בשורות הקודמות, חוק חדלות הפרעון קובע שלא יינתן הפטר מיידי מחובות לחייבים שהתנהגו בחוסר תום לב או לא שיתפו פעולה עם הגורמים הרלוונטיים בהליך חדלות הפרעון שלהם. זוהי הגבלה הכרחית, שנועדה לוודא שחייבים שהיכולת הכלכלית שלהם אמנם מוגבלת, אך פועלים בחוסר אחריות, לא "ינצלו" את החוק כדי להתנער מהחובות שצברו כלפי גורמים שונים.

ישנם חובות עליהם לא ניתן לקבל הפטר

כמו כן, חשוב לדעת כי ישנם חובות שעליהם לא אפשרי לקבל הפטר:

חוב מזונות

חובות שהוטלו על החייב במסגרת פסק מזונות של בית משפט.

קנסות

חיובים בתשלומים שהוטלו על החייב מטעמה של רשות שיפוטית או מנהלית בעקבות הפרות של החוק.

חוב שנוצר במרמה

חובות שנוצרו בעקבות פעילות עבריינית כמו מעשי מרמה, עבירות מין, עבירות אלימות קשות או עבירות רכוש, לא ניתנים למחיקה במסגרת קבלת הפטר לאלתר.

אולם למרות הנאמר בשורות הקודמות, חשוב לדעת שבנסיבות יוצאות דופן שמצדיקות חריגה מהאיסור הזה, בתי המשפט עשויים לאפשר לחייבים לקבל הפטר מיידי גם מחובות מהסוגים הללו (באופן חלקי או מלא או בהתקיים תנאים ספציפיים).

תעודה להסרת מגבלות ניתן לקבל רק לאחר קבלת ההפטר לאלתר

פשיטת רגל יכולה להוביל למגבלות רבות על חופש הפעולה הכלכלי, האישי וההתנהלות העסקית של החייב. הסרת מרבית המגבלות הללו מחייבת פנייה להליך משפטי, שבו על פושט הרגל לשכנע את בית המשפט בכנות כוונותיו להימנע מטעויות העבר.

לאחר קבלת ההפטר לאלתר והגשת בקשה להסרת ההגבלות שהוטלו על החייב בהליך, השופט יבחן את מכלול הנסיבות אשר הובילו למצב, ויעריך האם פושט הרגל אכן עבר שינוי וניתן לסמוך עליו שלא יעמיד שוב את הציבור בסיכון כלכלי. 

במידה ויוכיח זאת, בית המשפט יוכל להוציא מסמך המאשר את הסרת המגבלות שהוטלו על החייב בעקבות פשיטת הרגל. תהליך זה יכול להיות מאתגר אך משמעותי מאוד עבור החייב ולכן כדאי לגשת אליו בעזרת עורך דין פשיטת רגל מנוסה.

עורך דין מחיקת חובות יוסף אוזנה

סיכום

אם אתם מסובכים בחובות והגעתם למצב של אי ודאות לגבי הדרכים השונות הפתוחות בפניכם, מומלץ ביותר לפנות לייעוץ משפטי עם עורך דין חדלות פירעון מומחה. ייעוץ כזה יאפשר לכם לקבל תמונת מצב התואמת את נסיבותיכם האישיות, ובכך לצמצם את אי הוודאות בנוגע להשלכות הצפויות של בחירה בדרך זו או אחרת.

צוות עורכי הדין המומחים במשרד עורכי דין YLaw יוכל לבדוק עבורכם מה ההיתכנות להשגת הפטר לאלתר מחובותיכם והאם הכניסה להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי היא בהכרח הפתרון הטוב והמומלץ ביותר במצבכם.‏ בנוסף, ייעוץ מקצועי עם עורכי הדין במשרדנו, יסייע לכם גם להבטיח שזכויותיכם לא ייפגעו גם אם תבחרו להיכנס להליך חדלות פירעון מבלי שיש לכם יכולת לעמוד בתוכנית תשלומים לנושים שלכם. 

ההמלצה שלנו היא לא להמתין עד שהחובות יצברו ריביות גבוהות ויוטלו עליכם עיקולים, קנסות והגבלות, אלא לפנות כבר עכשיו לשיחת ייעוץ עם צוות המומחים שלנו שיוכל להאיר את עיניכם. לגבי האופציות שלכם עבור מחיקת חובות נכונה.‏

למידע נוסף – חייגו אלינו או השאירו פרטיכם בטופס ואנו נדאג ליצור איתכם קשר בהקדם האפשרי.

Picture of עו״ד יוסף אוזנה
עו״ד יוסף אוזנה

משרדנו מתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל ועוד. למשרד סניפים בירושלים ובבית שמש.

אז מה היה לנו עד עכשיו?

השאירו פרטים עכשיו ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי ליעוץ ראשוני
עו״ד יוסף אוזנה
לקבלת ייעוץ משפטי
השאירו פרטים עכשיו!
שתפו בקליק
עוד באותו נושא
מה אסור לעקל בהוצאה לפועל?

במסגרת הליכי הוצאה לפועל, מתבצעים הליכים שונים כסנקציות על חייב, ביניהם הליכי עיקול. ניתן לעקל רכוש או משכורת של אדם במידה והוא חייב כספים –

קרא עוד »
עו״ד יוסף אוזנה

מתמודדים עם חובות של 40,000 ש"ח ומעלה?

עזרתי כבר למאות לקוחות שהסתבכו עם חובות.
מזמין גם אתכם לפתוח דף חדש.

חייגו עכשיו לשיחת ייעוץ
ללא התחייבות
077-231-3281