עיקול חשבון בנק הוא כלי עוצמתי שנושים יכולים להשתמש בו דרך ההוצאה לפועל, כדי לדרבן חייבים לפרוע חובות שטרם שולמו.
אין ספק שקבלת הודעה על עיקול על בחשבון הבנק יכולה להיות מטרידה, אך חשוב לדעת שיש דרכים להתמודדות עם המצב. בשורות הבאות נסביר איך בודקים עיקול על חשבון בנק ומה אפשר לעשות אם הגעתם למצב שבו חשבונכם עוקל.
איך בודקים עיקול על חשבון בנק, ומתי כדאי לעשות את זה?
לפני שמוטל עיקול על חשבון בנק, החייב מקבל בדרך כלל מספר התראות על כך בדואר. אם קיבלתם הודעות כאלה, חשוב לפעול לפירעון החוב או לבקש להסיר את העיקול בהקדם האפשרי. ניתן לעשות זאת על ידי פנייה אל הנושה, משא ומתן על הסדר חובות או פנייה לסיוע משפטי של עורך דין חדלות פירעון, לטובת הגשת בקשה לביטול עיקול בהוצאה לפועל.
לא מצליחים למשוך כסף מהחשבון וחוששים שחשבונכם עוקל? כדי לבדוק זאת, מומלץ לפנות לבנק שלכם ולברר את הגורם לבעיה במשיכת הכספים. לחילופין, תוכלו גם לבדוק באתר לשכת ההוצאה לפועל אם קיים עיקול בחשבונכם.
מהן ההשלכות של עיקול על חשבון הבנק?
לעיקול חשבון העו"ש עלולות להיות השלכות קשות על מצבם הכלכלי של החייב ומשפחתו, שעלולות להוביל לחובות נוספים, עד כדי מצב של פשיטת רגל מוחלטת. כדי למזער נזקים, חיוני שהחייב יפעל במהירות וינקוט באמצעים למניעת עיקול חשבון הבנק שלו או להסרתו. אך ראשית, חשוב להבין מהם הגורמים שיכולים להוביל להטלת עיקול בחשבון.
באילו מקרים יוטל עיקול על חשבון בנק?
כאשר חייב בתיק הוצאה לפועל לא משלם את חובותיו, רשם ההוצאה לפועל רשאי להטיל עיקולים על נכסי החייב, לרבות חשבונות בנק וכספים שהופקדו בהם, לצורך גביית החוב. על הבנק להקפיא את הפעילות בחשבון החייב עם קבלת צו העיקול מההוצל"פ, ועליו ליידע את ההוצאה לפועל תוך עשרה ימים בפרטי החשבון המעוקל וכל הכספים הצפויים להתקבל בו בשלושת החודשים הקרובים. כספים אלו יישמרו לעיקול והחייב לא יוכל יהיה להשתמש בהם.
למי יש זכות לעקל את חשבון הבנק או להגיש בקשה לעיקול החשבון?
בישראל, ישנם כמה גורמים שמורשים להגיש בקשה לעיקול חשבון הבנק של חייב:
נושים
נושים, כגון בנקים או מוסדות פיננסיים אחרים, כמו גם זוכה בפסק דין או מי שמחזיק בשטר חוב שסיפק החייב, יכולים לפתוח תיק בהוצאה לפועל כנגד חייבים ולהגיש לרשם ההוצאה לפועל בקשה לעיקול חשבון, אם בעל החשבון לא עמד בפירעון חובו כלפיהם.
רשות המיסים
רשות המסים יכולה להגיש בקשה לעיקול חשבון בנק אם בעל החשבון לא שילם מיסים כחוק.
בתי המשפט
בתי המשפט יכולים להגיש בקשה לעיקול חשבון אם בעל החשבון חויב בתשלום חוב או קנס על ידי בית משפט ולא שילם.
רשויות ממשלתיות
רשויות ממשלתיות, כגון משרד המשפטים או משרד הרווחה, יכולות להגיש בקשה לעיקול חשבון אם בעל החשבון חייב כספים בגין קנסות, או תשלומים אחרים למדינה.
מה הדבר הנכון לעשות כאשר יש עיקול על החשבון?
אם יש עיקול בחשבון הבנק שלכם בעקבות חוב שלא פרעתם, הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא ליצור קשר עם הנושה שלכם ולנסות להגיע לפתרון כמו הסדר חוב. אם אינכם מצליחים להגיע להסכמה בנוגע להסדרת החוב בתנאי תשלום שתוכלו לעמוד בהם, ייתכן שתצטרכו לפנות לייעוץ משפטי.
איך מבטלים עיקול על חשבון בנק?
ישנן כמה דרכים אפשריות לביטול עיקול על חשבון בנק:
- תשלום החוב במלואו: אחת הדרכים לביטול עיקול על חשבון בנק היא סגירת חובות מוחלטת, כולל כל עמלה, ריבית, הפרשי הצמדה או קנסות נוספים שנוספו אליו.
- משא ומתן על הסדר חוב: דרך נוספת לביטול עיקול על חשבון בנק היא לנהל משא ומתן עם הנושה לגיבוש הסדר תשלומים שיקל עליכם לכסות את החוב לאורך תקופה ארוכה יותר, בתשלומים מופחתים או בריבית שונה.
- הגשת בקשה לפשיטת רגל: אם אינכם יכולים לשלם את החוב, ייתכן שתוכלו להגיש בקשה לפתיחה בהליכי פשיטת רגל לאדם פרטי, דבר שיקפיא את הליכי העיקול ויאפשר לכם לפעול לסילוק חובכם ללא הליכים משפטיים והליכי גבייה נוספים במקביל.
בכל מקרה, עדיף לפעול במהירות, שכן ככל שהטיפול בסוגיה ידחה, כך המצב עלול להפוך מאתגר יותר לפתרון. לשם כך, חשוב להתייעץ עם עו"ד הוצאה לפועל שיוכל לכוון אתכם לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר במצבכם.
האם יש כספים שאסור לעקל?
בישראל ישנם כספים מסוימים שאסור לעקל במסגרת עיקול חשבון בנק ובהם:
- הוצאות דיור: כספים שמשולמים לחייב לרכישת או השכרת דיור חלופי אחרי שדירתו עוקלה, אינם ברי עיקול. כך גם כספים שמשולמים לחייב כסיוע בשכר הדירה מטעם משרד הבינוי והשיכון. זאת למעט במקרה של חוב דמי שכירות.
- כספים ממקורות מסוימים: כספים ממקורות מסוימים, כגון קצבאות ביטוח לאומי, קצבאות נכות ומזונות, מוגנים מפני עיקול ואין לעקלם לצורך פירעון חוב.
- כספים מחשבון משותף: אם חשבון בנק הוא חשבון משותף, לא ניתן לעקל את הכספים שבחשבון זה לפירעון חוב של אחד מבעלי החשבון, אלא אם כן בעל החשבון השני הסכים לכך.
חשוב לציין שכללים אלו עשויים להשתנות עם הזמן ותלויים בחוקים ובתקנות הספציפיים הקיימים במועד העיקול. לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין חובות לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר במצב העניינים הנתון.
כיצד יכול עו"ד חדלות פרעון לעזור במקרה של עיקול על חשבון הבנק?
עורך דין חדלות פרעון (המכונה גם עורך דין פשיטת רגל), יכול להעניק סיוע רב ערך במקרה של עיקול חשבון בנק. ראשית, עורך דין חדלות פירעון יכול לעיין בתיק ולספק הערכת זכויות ואפשרויות לחייב. ישנם מקרים למשל שבהם מעיון בתיקו של הלקוח, מתברר כי חובו אינו תקף עוד, על בסיס חוק התיישנות על חוב. במקרים כגון אלו, עו"ד חובות מקצועי יוכל לסייע בהגשת בקשה לביטול העיקול על חשבון הבנק על סמך עילת ההתיישנות. כך גם במקרה של חוב שנפרע כבר ולא עודכן ברשומות.
בנוסף, עורך דין חדלות פירעון יכול לנהל משא ומתן עם הנושה בשם החייב כדי לנסות להגיע לפתרון שיאפשר מחיקת חובות ללא פשיטת רגל – במסגרת הסדר חובות ולהביא את ההסדר לאישור בבית המשפט.
לבסוף, אם הסרת העיקול בחשבון אינה מסתייעת בערוצים הנ"ל, עו"ד פשיטת רגל יכול לסייע לחייב להגיש בקשה להכרזה כפושט רגל, מה שיביא להקפאת הליכי העיקול ויאפשר לחייב לסלק את חובו בהדרגה מבלי שיידרש להתמודד עם הליכי גבייה כמו עיקולים והליכים משפטיים במקביל.
בכל מקרה, עורך דין חדלות פירעון יכול לייצג את החייב בבית המשפט, במידת הצורך, כדי להתגונן מפני עיקולים בלתי מוצדקים או לבקש שיבוטלו.
לסיכום
אם אתם חוששים שהוטל עיקול בחשבון הבנק שלכם, זה הזמן להתייעץ עם עורך דין חדלות פירעון לטובת בדיקת הנושא ואפיקי הפעולה האפשריים. משרד עו"ד YLaw סייע ללווים וחייבים רבים בישראל להתמודד עם עיקולים בחשבון העו"ש ולצאת מהחובות עם מינימום סנקציות והשלכות בלתי רצויות. הצוות המשפטי שלנו ישמח לעשות זאת גם למענכם.
לקבלת מידע נוסף על דרכי יציאה מחובות – פנו אלינו כבר עכשיו!